Binecuvântare arhierească la Catedrala istorică din Caransebeș

24 December 2023 Off By Pavel Canea
Binecuvântare arhierească la Catedrala istorică din Caransebeș

În duminica dinaintea Nașterii Domnului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost alături de clericii și credincioșii de la Catedrala istorică din municipiul de pe Timiș și Sebeș. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi în sfântul locaș ce îl are ca ocrotitor pe „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”,  iar răspunsurile liturgice au fost date de corul „Gheorghe Dobreanu” al acestei biserici.

La final, formația corală a susținut un concert de colinde, iar Părintele Episcop le-a oferit tuturor membrilor corului, calendare, daruri și o Sfântă Scriptură. La Sfânta Liturghie au participat credincioși din Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, dar și fii duhovnicești din alte zone, care sunt atașați de Catedrala istorică.

„Suntem la finalul postului Nașterii Mântuitorului Hristos și după 40 de zile de urcuș duhovnicesc, de post și rugăciune, de împletire a credinței cu faptele milei creștine, îi mulțumim Domnului că ne putem închina împreună cu magii și cu păstorii în fața ieslei din Betleemul Iudeii și în loc de aur, smirnă și tămâie, suntem datori fiecare dintre noi să-i aducem Pruncului Divin, inima noastră bună, deschisă, înfrântă și smerită, dar și mintea noastră curățită de patimi. Îi mulțumim Domnului pentru că ne-a ajutat să ajungem la finalul acestui post de 40 de zile, iar mâine, cu toții ne vom bucura de Nașterea Fiului lui Dumnezeu. Îl rugăm pe Domnul să se sălășluiască în inimile noastre, să ne aducă pace, binecuvântare, iertare de păcate, ajutor și întru toate bună sporire”, a afirmat Părintele Episcop Lucian.

„Îi felicităm pe toți părinții de la Catedrala istorică a Caransebeșului, îi felicităm pe membrii corului și îi felicităm pe toți credincioșii care în fiecare duminică și sărbătoare vin aici cu multă dragoste și în număr mare se împărtășesc cu Sfintele Taine. Îl rugăm pe Domnul să binecuvinteze pe mai departe această comunitate euharistică, pe toți cei care se ostenesc pentru înfrumusețarea și conservarea acestei Catedrale istorice, care a găzduit cele mai importante evenimente din istoria Eparhiei Banatului de Munte”, a mai adăugat ierarhul.

Catedrala istorică din Caransebeş are o istorie bogată, cu realizări şi evenimente importante pentru Caransebeş şi pentru trecutul întregului Banat. În această catedrală au fost instalaţi toţi episcopii Caransebeşului, iar până la reînfiinţarea Eparhiei în anul 1994 a fost singura biserică ortodoxă pentru credincioşii din Caransebeş.

Datează din anul 1444, ca un edificiu de lemn, la început având funcții de mănăstire, probabil pentru că îndeplinea rolul de catedrală episcopală, iar reşedinţa episcopului era în apropiere, de primă bibliotecă a Caransebeșului și de școală de diaconi. Actuala biserică, cu hramul „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” a fost reclădită  înainte de anul 1725, pe timpul episcopului eparhiot Moise Stanoievici. Deține funcția de catedrală din 1865, anul înființării Episcopiei Caransebeșului, și, deși în anul 2010 a fost sfințită noua catedrală, biserica Sfântul Gheorghe rămâne catedrala istorică a Caransebeșului, o emblemă a lăcașurilor de cult din orașul de pe Timiș și Sebeș.