Cea de-a treia zi de Crăciun a fost sărbătorită de către tinerii de la ATOR Banatul de Munte

28 December 2023 Off By Herea Darius
Cea de-a treia zi de Crăciun a fost sărbătorită de către tinerii de la ATOR Banatul de Munte

În cea de-a treia zi de Crăciun, la Mănăstirea „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din stațiunea Poiana Mărului a avut loc tradiționalul eveniment, intitulat sugestiv Crăciunul Tinerilor, organizat de către Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte. La această reuniune duhovnicească și familială, deopotrivă, au participat aproximativ 75 tineri membri ai ATOR Banatul de Munte, proveniți din mai multe zone ale județului Caraș-Severin.

La fel ca în fiecare an, sărbătoarea tinerilor a fost însemnată de participarea la Sfânta Liturghie, în biserica așezământului monahal, oficiată de către un sobor de preoți format din: părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier al Sectorului Cultural și duhovnicul mănăstirii, părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret, părintele Nicolae Chiosa, inspector pentru disciplina Religie, părintele Nicolae Negrei, de la Parohia Măru, părintele Aurel Radics, de la Parohia Măureni, părintele Cristian Rădulescu, de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Reșița Montană și părintele Daniel Nap, de la Parohia Steierdorf-Anina. Totodată, și prezența tinerilor la Sfânta Liturghie a fost remarcată prin faptul că răspunsurile la strană au fost oferite de către aceștia, iar la momentul potrivit, o mare parte dintre ei s-au apropiat de Sfântul Potir, împărtășindu-se cu Sfintele Taine. La finalul Sfintei Liturghii, Corul ATOR Banatul de Munte a susținut un scurt program de colinde, în biserica mănăstirii, la care au luat parte toți preoții și credincioșii prezenți, cântând împreună colindele intonate. Cuvântul de învățătură a fost rostit de către părintele Mihai Ciucur, care a vorbit tinerilor despre sărbătoarea celei de-a treia zi de Crăciun, mai cu seamă despre Sfântul Arhidiacon Ștefan, care a fost un tânăr, asemenea celor prezenți la această sărbătoare, și care a mărturisit credința în Dumnezeu până la ultima suflare, păstrând-o cu fermitate și dragoste. Totodată, părintele Casian Rușeț, gazda evenimentului, a adresat un scurt mesaj de mulțumire și de felicitare tuturor celor prezenți, încurajându-i pe tineri să îl considere pe Sfântul Arhidiacon Ștefan prieten al tinereții lor, descoperind în viața acestuia îndrumare și exemplu despre cum tinerii acestor vremuri își pot trăi tinerețea în curăție și cumpătare.

În cea de-a doua parte a zilei, toți cei prezenți la Crăciunul Tinerilor s-au bucurat de o agapă frățească și de o atmosferă familială, în timpul căreia tinerii prezenți și-au împărțit cadourile unii altora, în urma participării lor la activitatea „Secret Santa”. Tot în cea de-a doua parte a zilei au fost pregătite și împărțite premii, constând în certificate de apreciere și pachete cu dulciuri, unui număr de 8 voluntari ai ATOR Banatul de Munte, a căror activitate de voluntariat s-a remarcat într-un mod deosebit, pe parcursul anului 2023. Este vorba despre voluntarii: Dana Vișan, Isabella Avrămoni, Ricardo Lalescu și Simion Bâca, de la ATOR Valea Bistrei; Iustina Chereș și Christian Drăgoi, de la ATOR Caransebeș și Teodora Brie și Angelo Ababei, de la ATOR Bocșa. Pentru activitatea lor bogată și pentru dedicarea de care au dat dovadă pe parcursul derulării proiectelor anului 2023, acești voluntari vor primi, ca recompensă, pe lângă premiile înmânate, și posibilitatea de a alege o tabără la care să participe, după propria lor dorință, în cadrul TDIS/TDIF 2024.

„Crăciunul Tinerilor este una dintre cele mai îndrăgite sărbători ale ATOR Banatul de Munte, pentru că aici regustăm din bucuria de a fi împreună, de a ne ruga și a colinda într-un sezon în care colindele și vestirea Nașterii Domnului au fost cele care, oricum, ne-au adus cel mai mult și mai des împreună. Faptul că în acest an am poposit la Mănăstirea Poiana Mărului a fost o bucurie și mai mare, pentru că ne doream de mult timp să ajungem și noi aici, să fim împreună într-o oază duhovnicească și o frumusețe aparte, așa cum sunt aici. Pentru ATOR Banatul de Munte, Crăciunul Tinerilor a fost ultima activitate a acestui an civil, pentru care suntem recunoscători și mulțumitori înaintea lui Dumnezeu, deoarece a fost un an bogat și – nădăjduim noi – roditor. Am încheiat, astfel, un an plin cu activități și proiecte aflându-ne în rugăciune și întâlnindu-ne, de asemenea, în dreptul Sfântului Potir, pentru a ne arăta mulțumirea și dragostea și a primi, pentru noul an care stă să înceapă, întărire sufletească, trupească și binecuvântare în toate lucrurile pe care le vom face”, a mărturisit Anita Radics, președintele ATOR Banatul de Munte.

Asemenea Paștelui Tinerilor, și Crăciunul Tinerilor este o sărbătoare tradițională, pentru tinerii de la ATOR Banatul de Munte, care este organizată încă din anul 2016, în a treia zi de Crăciun, respectiv Paște, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, și care reunește de fiecare dată zeci de tineri, din toate zonele județului, la un moment de rugăciune și sărbătoare a tinerilor Eparhiei Banatului de Munte.