Liturghie arhierească, în zi de Praznic, la Catedrala Episcopală din Caransebeș

25 December 2023 Off By Pavel Canea
Liturghie arhierească, în zi de Praznic, la Catedrala Episcopală din Caransebeș

La Praznicul Nașterii Domnului, numeroși credincioși din Caransebeș au venit la Catedrala Episcopală din municipiu pentru a se ruga la Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, săvârșită de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Cu toții au avut bucuria să înalțe rugăciuni alături de ierarh și de un sobor de preoți și diaconi, slujitorii Catedralei, dar și părinții consilieri și inspectori ai Centrului eparhial.

După 40 de zile de post, mulți dintre credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine, printre ei numeroși copii și tineri, aceștia primind și pachețele cu dulciuri. „Cu toții astăzi au venit la Catedrala noastră Episcopală ca la un nou Betleem, ca împreună, în cadrul Sfintei Liturghii, să ne închinăm Pruncului Divin, care se naște din nou pentru noi și pentru a noastră mântuire în ieslea din Betleemul Iudeii, însă dorește să se nască și înlăuntrul nostru, în inima și sufletul fiecăruia dintre noi”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei Episcopale, dirijat de părintele profesor Petru Paica. La final, Preasfințitul Părinte Lucian i-a felicitat pe membrii corului Catedralei Episcopale pentru toată osteneala depusă în decursul anului prin răspunsurile liturgice date în duminici și sărbători. Ierarhul le-a oferit tuturor iconițe, calendare, „Foaia Diecezană” și câte o Sfântă Scriptură. „I-am evidențiat pe membrii corului Catedralei noastre și le-am mulțumit public, mai ales că suntem la finalul anului închinat imnografilor și cântăreților bisericești, căci, cu ajutorul lor Sfintele Liturghii din duminici și sărbători se împodobesc și sunt Liturghii solemne și festive, așa cum se cuvine să avem într-o Catedrală Episcopală”, a spus Părintele Episcop.

„Colindele au răsunat și astăzi în bisericile noastre și în inimile noastre și împreună cu toți Sfinții imnografi, care au împodobit cultul divin public, ne-am rugat și am cântat Domnului, căci El este Mântuitorul sufletelor noastre, El este Emanuel care se tâlcuiește «Cu noi este Dumnezeu». Îl rugăm, așadar, ca pe mai departe să ne binecuvinteze, să ne dea putere, sănătate și întru toate bună sporire. Cu toții să avem sărbători cu adevărat fericite, un Crăciun binecuvântat, iar anul care se apropie să fie un an mai bun pentru noi toți și un an plăcut Domnului, în care să avem pace, sănătate, bucurie și înțelegere”, a mai afirmat ierarhul.

La sfârșitul slujbei părintele Alin Câmpean, consilier eparhial în cadrul Sectorului administrativ-bisericesc a prezentat ultimul număr din publicația Eparhiei Caransebeșului „Foaia Diecezană”. Aceasta a fost împărțită alături de iconițe, tuturor credincioșilor ce au participat la Sfânta Liturghie.

În ajunul Praznicului Nașterii Domnului, duminică, 24 decembrie, Preasfințitul Părinte Lucian a săvârșit Vecernia cu Litie și Slujba Utreniei.