Sfântul Ierarh Nicolae cinstit la Caransebeș

6 December 2023 Off By Pavel Canea
Sfântul Ierarh Nicolae cinstit la Caransebeș

Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae a început la Caransebeș marți, 5 decembrie, la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu”. Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a săvârșit slujba Vecerniei cu Litie în paraclisul episcopal cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din incinta Seminarului, alături de un sobor de preoți și diaconi, profesori la această instituție de învățământ teologic. La final, Părintele Episcop le-a oferit daruri și calendare elevilor seminariști, dar și părinților profesori.

Miercuri, 6 decembrie, Preasfințitul Părinte Episcop a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș. „Îi mulțumim Sfântului Nicolae căci mijlocește pentru noi toți înaintea Tronului Preasfintei Treimi și ne învață să păstrăm dreapta credință, să credem într-unul Dumnezeu, Tatăl, Atotțiitorul, în Mântuitorul Iisus Hristos, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, Lumină din Lumină și să ne închinăm în toată vremea și în tot ceasul Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, Treimii celei de o ființă și nedespărțită, știut fiind faptul că Sfântul Nicolae a apărat dreapta credință la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, certându-l pe bună dreptate pe ereticul Arie”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

„Sfântul Nicolae ne învață pe toți să păstrăm dreapta credință, dar și să ne împodobim viața cu faptele milei creștine. Să-i iubim pe toți oamenii, să facem milostenie, să-i ajutăm pe cei nevoiași, pe cei săraci, pe cei singuri și să fim alături de cei care suferă. Sfântul Nicolae a împletit din tinerețile sale Liturghia cu filantropia, ortodoxia cu ortopraxia. Îi mulțumim Domnului pentru toate darurile și îl rugăm pe Sfântul Nicolae să ne aibă pe mai departe în rugăciunile sale și să ne învețe și pe noi dreapta credință și mai ales să ne învețe să punem în aplicare cuvântul lui Dumnezeu ca să fim fericiți cu adevărat, așa cum ne spune Domnul în Evanghelia Sa: «Fericiți sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l păzesc pe el»”, a mai spus Părintele Episcop.

Au fost prezenți la sfânta slujbă și s-au rugat împreună cu ierarhul și soborul slujitor, credincioși din municipiul Caransebeș, printre care copii și tineri ce la momentul potrivit s-au împărtășit și cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.