Slujire arhierească în Parohia Zorlencior

10 December 2023 Off By Pavel Canea
Slujire arhierească în Parohia Zorlencior

Comunitatea euharistică din Parohia Zorlencior, Protopopiatul Reșița, s-a bucurat de prezența în mijlocul lor a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în duminica a 27-a după Rusalii.

Părintele Episcop i-a cercetat pe credincioșii de aici, deoarece nu a mai slujit Sfânta Liturghie în această parohie de 10 ani. Astăzi, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi în biserica parohială cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”.

Au participat autorități locale, credincioși din parohie, dar și din împrejurimi, precum și copii îmbrăcați în costum popular. „Nu este comunitatea cea mai mică din Episcopia Caransebeșului, dar este o parohie de categoria a 3-a, cu foarte puțini credincioși, dar cei care au mai rămas aici, majoritatea vin în fiecare duminică și sărbătoare la sfânta biserică. La Sfânta Liturghie și astăzi au fost foarte mulți credincioși, o parte dintre ei, în frunte cu tinerii și copiii de aici, s-au împărtășit cu Sfintele Taine”, a precizat ierarhul.

La finalul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Lucian a binecuvântat și o troiță ce a fost amplasată în fața bisericii.

În cuvântul de învățătură Părintele Episcop i-a îndemnat pe credincioșii de la Zorlencior „să meargă la biserică cu regularitate, să fie răbdători și să ia aminte la femeia gârbovă din evanghelia de astăzi, care în fiecare sâmbătă mergea la Sinagogă și se ruga. Ea avea foarte multă răbdare, iar Mântuitorul Iisus Hristos văzând răbdarea și credința acestei femei i-a spus fără să aibă în prealabil un dialog cu ea: «femeie, ești dezlegată de neputința ta» și punându-și mâinile peste această femeie gârbovă s-a îndreptat și Îl slăvea pe Dumnezeu”.

Ierarhul a mai spus că „suntem îndemnați și noi prin evanghelia de astăzi să mergem la biserică, să fim răbdători, să avem credință puternică, să ne rugăm neîncetat și să ne mărturisim păcatele, pentru că verticalitatea noastră spirituală se poate realiza și se poate întreține printr-o spovedanie mai deasă. Mâinile duhovnicului se așază pe capul penitentului, dar în chip nevăzut însuși Mântuitorul Hristos ne dezleagă de toate păcatele și neputințele noastre sufletești”.

Parohia Zorlencior este una mică cu 43 de familii și aproximativ 82 de credincioși. Aici a existat o biserică de lemn având hramul „Înălţarea Domnului”, care a fost construită în anul 1753, aceasta fiind sfinţită  de către episcopul Ioan Georgevici. În timpul războiului cu turcii din anul 1788, biserica a fost arsă. În perioada 1826-1833, s-a ridicat actuala biserică. În 19 octombrie 2008, biserica a fost târnosită de Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.