Binecuvântarea Aghiasmei Mari la Mănăstirea Vasiova

5 January 2024 Off By Pavel Canea
Binecuvântarea Aghiasmei Mari la Mănăstirea Vasiova

În Ajunul Bobotezei, credincioșii care au venit la Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”-Vasiova din județul Caraș-Severin, s-au rugat la Sfânta Liturghie arhierească și au fost binecuvântați cu Aghiasma Mare. Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, merge în fiecare an în această zi, ca să săvârșească rânduiala specială din Ajunul Bobotezei, la Mănăstirea Vasiova.

Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia praznicului, după care, împreună cu obștea mănăstirii, soborul slujitor și credincioșii prezenți, a mers în procesiune până la izvorul aflat în apropierea așezământului, unde a  săvârșit slujba Sfințirii celei mari a apei, la fel ca și în ziua praznicului Botezului Domnului.

După ce toți credincioșii au fost binecuvântați cu apa sfințită s-au întors în sfântul locaș, unde Preasfințitul Lucian a făcut otpustul Sfintei Liturghii și le-a vorbit celor prezenți despre predica Sfântului Ioan Botezătorul.

„Astăzi este zi de post, de rugăciune, de meditație, de contemplație și suntem datori să ne curățim de păcate, să citim din Sfânta Scriptură și să participăm activ la sfintele slujbe. Trebuie să luăm aminte la predica și mesajul Sfântului Ioan Botezătorul care strigă și astăzi către noi cei aflați în pustiul acestei lumi: «gătiți calea Domnului, drepte faceți cărările Lui» și «pocăiți-vă că s-a apropiat Împărăția Cerurilor». Să luăm aminte, așadar, la acest mesaj care răsună peste veacuri în inimile noastre, în bisericile noastre și în comunitățile noastre, să încercăm să ne pocăim, să ne smerim și să punem început bun vieții noastre”, a afirmat Părintele Episcop.

„Să încercăm să ducem o viață curată și sfântă în Mântuitorul Iisus Hristos, Cel care s-a pogorât în repejunile Iordanului pentru noi și pentru a noastră mântuire, asumându-și păcatele întregului neam omenesc și curățindu-le în apele Iordanului, smerindu-se în fața Sfântului Ioan Botezătorul și primind botezul pocăinței. Să ne smerim și noi în fața Mântuitorului, să ne smerim unii în fața celorlalți și să încercăm să ducem o viață cumpătată și echilibrată”, a mai spus Preasfințitul Lucian.

La această mănăstire există un izvor cu apă tămăduitoare și de aceea Părintele Episcop, în ajunul Bobotezei, merge să se roage împreună cu obștea și credincioșii așezământului monahal.

În prezent, obștea mănăstirii este îndrumată de stareța Varvara Sântiuan, care împreună cu duhovnicul Ioanichie Petrică şi cu celelalte vieţuitoare se ostenesc cu grădinăritul, apicultura, ateliere de pictură şi croitorie, această mănăstire fiind o oază de spiritualitate şi duhovnicie în Episcopia Caransebeşului.

O evlavie deosebită a pelerinilor şi închinătorilor față de Mănăstirea Vasiova se datorează existenţei aici a izvorului despre care se spune că i-a redat vederea unui miner, Alexe Perian, după ce s-a spălat pe ochi cu apa binecuvântată.