Botezul Domnului, prăznuit la Catedrala Episcopală din Caransebeș

7 January 2024 Off By Pavel Canea
Botezul Domnului, prăznuit la Catedrala Episcopală din Caransebeș

La Catedrala Episcopală din Caransebeș au venit numeroși credincioșii la praznicul Bobotezei, au participat la Sfânta Liturghie arhierească și au primit Aghiasma mare, ce a fost îmbuteliată în peste 4000 de sticle. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Episcop Lucian alături de un sobor de preoți și diaconi.

Toți credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie au avut posibilitatea să ducă la casele lor Agheasma cea mare, pentru că, încă din ajunul Bobotezei, la Catedrala Episcopală din Caransebeș, a fost oficiată, după rânduiala din această zi, slujba de sfințire a Aghiasmei mari, care apoi a fost îmbuteliată în peste 4000 de sticle de către angajații Catedralei Episcopale.

„Astăzi apele se sfințesc, firea apelor se sfințește, astăzi Fiul lui Dumnezeu se pogoară în repejunile Iordanului pentru noi și pentru a noastră mântuire și primește botezul pocăinței de la rob, de la Sfântul Ioan Botezătorul, cel care a zis: «eu am nevoie să fiu botezat de Tine și Tu vii la mine?», iar Mântuitorul Iisus Hristos smerindu-se iară și iară pentru a noastră mântuire îi spune Sfântului Ioan: «lasă acum, căci așa se cuvine nouă să împlinim toată dreptatea». Mântuitorul își asumă păcatele noastre, le curățește în apele Iordanului și la o altă plinire a vremii le spală cu scump Sângele Său pe Crucea Golgotei, dăruindu-ne tuturor mântuire și dezlegându-ne din robia păcatului și a morții”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

La sărbătoarea Bobotezei, credincioșii din municipiu Caransebeș care au participat la sfintele slujbe oficiate în Catedrala episcopală, l-a final au fost binecuvântați cu apă sfințită de către Părintele Episcop și au primit Aghiasma mare, pentru a o folosi la casele lor, spre tămăduirea sufletului și a trupului, spre binecuvântare și toate cele de trebuință.

„Până la odovania praznicului Bobotezei suntem îndemnați să medităm și să contemplăm în fața icoanei Arătării Domnului și cu ochii minții să vedem cum Iisus Hristos se pogoară în repejunile Iordanului, cum Dumnezeu Tatăl ne spune nouă tuturor: «Acesta este Fiul Meu Cel iubit întru care am binevoit», și cum Duhul Sfânt ne încredințează, pogorându-se în chip de porumbel peste Cel care se botează în Iordan, peste Mesia cel prezis de profeți, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii”, a mai spus Părintele Episcop.

Aghiasma mare se poate bea dimineața pe nemâncate până la odovania praznicului Bobotezei din data de 14 ianuarie și în situații speciale la recomandarea duhovnicului.