Centrele de tineret din Oravița – contexte de creștere în Biserică pentru copii și tineri

20 January 2024 Off By Pavel Canea
Centrele de tineret din Oravița – contexte de creștere în Biserică pentru copii și tineri

Biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” și Centrul de Tineret „Sf. M. Mc. Ecaterina” din Oravița au găzduit vineri, 19 ianuarie, întâlnirea comună a celor două centre de tineret din oraș, în cadrul căreia s-a desfășurat și evenimentul numit „Caravana TDIS”, dedicat participanților la tabăra desfășurată în vara anului trecut.

La eveniment au fost prezenți copii, tineri, voluntari și părinți de la cele două centre de tineret din Oravița – Sf. M. Mc. Ecaterina și Adormirea Maicii Domnului – alături de preoții coordonatori și oameni de bine din comunitate. Au participat, de asemenea, în calitate de invitați, părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului și Georgiana Ciucur, consilier vocațional și de dezvoltare personală în cadrul aceluiași departament.

Întâlnirea a debutat cu un moment de rugăciune și a continuat cu evocarea unor momente frumoase din vara anului trecut, când, în perioada 16-20 august, 30 de copii de la cele două centre de tineret au participat la cea de-a treia ediție a Taberei din Inima Familiei de la Oravița. Părintele Mihai Ciucur a împărțit copiilor, voluntarilor și organizatorilor locali prezenți, Albumul TDIS 2023, care conține imagini de la toate taberele desfășurate anul trecut în cadrul proiectului eparhial „Împreună pentru copiii noștri”. În unanimitate, cei prezenți și-au manifestat dorința ca și în acest an la Oravița să se continue tradiția desfășurării TDIF, mai ales că aici există un nucleu stabil de voluntari, membri ai ATOR Banatul de Munte.

În cea de-a doua parte a întâlnirii, copiii au fost împărțiți în două grupe de vârstă și au luat pate la două activități specifice, propuse de către delegații Departamentului de Tineret.

Astfel, adolescenții de la 14 ani în sus au participat la o cateheză interactivă intitulată „Ce așteaptă Dumnezeu de la mine?”, susținută în biserica parohială de către părintele Mihai Ciucur. Cateheza a generat un dialog viu și a fost un moment de conștinentizare pentru tinerii prezenți, având la bază voia lui Dumnezeu exprimată în Decalog și modalitățile prin care oamenii, indiferent de vârstă sau nivel duhovnicesc, încalcă aceste porunci în viața de zi cu zi. La finalul catehezei, părintele inspector a purtat discuții cu tinerii pe marginea viitoarelor proiecte și activități pe care Departamentul de Tineret și ATOR Banatul de Munte le propune tinerilor din Eparhia Caransebeșului.

În paralel, grupa de copii de clasele primare a participat la un atelier de Dezvoltare personală susținut de Georgiana Ciucur, care a avut ca temă gestionarea corectă și eficientă a emoțiilor negative, în special a fricii. Cu ajutorul jocului, a poveștilor și a desenului, copiii au învățat că există frici normale, care au sens educativ, dar și frici nefirești¸ care pot fi depășite. Astfel de activități, din zona educației non-formale, au darul să contribuie la dezvoltarea armonioasă a copiilor de vârstă mică și să creeze un context propice dezvoltării de abilități și deprinderi de viață independentă, dar și un set de valori specifice moralei creștine.

Seara s-a încheiat, firesc, cu o gustare oferită de centrul gazdă, în cadrul căreia, copii, tineri, părinți și ostenitori au avut ocazia să socializeze și să construiască perspective frumoase pentru anul abia început.

„Am ținut în mod special ca prima activitate din acest an să se desfășoare la Oravița, pentru că, pentru noi, ca și Departament de Tineret, Oravița rămâne un oraș al premierelor. Aici lua ființă în urmă cu mai bine de 11 ani primul centru de tineret din eparhie – Centrul de Tineret Sf. M. Mc. Ecaterina” – , copiii de aici au participat la prima tabără, organizată în vara anului 2012 și tot aici, am avut cea mai mare tabără în comunitate, în vara anului 2022. Apreciem în mod deosebit munca neobosită a celor doi preoți, alături de doamnele preotese, de la cele două centre de tineret din oraș. Este o muncă ale cărei roade se văd deja și este îmbucurător faptul că vedem generații de copii noi, care, alături de părinții lor, vin către Biserică prin intermediul acestor centre de tineret”, a precizat părintele Mihai Ciucur.

Întâlnirea de la Oravița este parte a strategiei de încurajarea și susținere a activității centrelor de tineret, implementată începând de anul trecut la nivelul eparhiei nostre, precum și parte a proiectului eparhial „Împreună pentru copiii noștri”, prin care se consolidează nucleele de copii și tineri din parohiile care au găzduit tabere în comunitate în vara anului 2023.

La Oravița funcționează, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Centrul de Tineret ”Sf. M. Mc. Ecaterina” – coordonat de părintele Gelu Moldovan, alături de soția sa, Simona – și Centrul de Tineret „Adormirea Maicii Domnului” – coordonat de părintele Marinel Bobescu și soția sa, Victoria. În total, în cele două centre, activează 40 de copii și tineri cu vârste între 7 și 18 ani, care desfășoară activități catehetice, educative, culturale și cu caracter social-filantropic.