Ziua Culturii Naționale la Centrul Eparhial din Caransebeș

16 January 2024 Off By Pavel Canea
Ziua Culturii Naționale la Centrul Eparhial din Caransebeș

De Ziua Culturii Naționale, poetul Mihai Eminescu a fost comemorat și evocat în Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului Eparhial din Caransebeș. Ca în fiecare an, cu prilejul acestei zile, Episcopia Caransebeșului a organizat un eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale pentru a pune în valoare opera poetului nepereche. Astfel, luni, 15 ianuarie, au fost lansate două volume care ilustrează în mod special legătura lui Mihai Eminescu cu această zonă a Banatului Montan. Istoricul Constantin Brătescu a adus în lumina tiparului volumul „Mihai Eminescu în conștiința caransebeșenilor”, iar Gheorghe Jurma cartea „Catalog – expoziții eminesciene”.

Prezent la eveniment, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a vorbit celor de față despre iubirea de țară, un sentiment ce a vibrat permanent în inima Luceafărului poeziei românești.

„Pe lângă celelalte calități și daruri pe care le-a avut poetul Mihai Eminescu, trebuie să punctăm că a fost și un mare patriot. A fi patriot nu înseamnă doar a comenta și a critica pe cei care încearcă să facă ceva în această țară. A fi patriot înseamnă a-ți face slujba deplin acolo unde ești rânduit de Dumnezeu. Aș vrea ca în această zi să vă trezesc sentimentul iubirii de țară, pentru că toți suntem chemați să iubim cu adevărat țara noastră și să-i dorim fericirea. Ne-am adunat în decembrie la Ziua Națională, peste câteva zile ne adunăm la Ziua Unirii Principatelor, astăzi suntem la Ziua Culturii Naționale și trebuie să ne gândim cu toții, nu doar în aceste zile, dacă ne facem slujba deplin, dacă ne iubim țara cu adevărat”, a afirmat Părintele Episcop.

„Înaintașii noștri s-au jertfit pentru această țară, iar noi trebuie să ne gândim dacă mai avem spiritul de sacrificiu pentru această minune a Europei, care se cheamă România. Această insulă de latinitate, înconjurată de Imperii, care a rezistat în centrul geografic al Europei. Dumnezeu ne-a ajutat și ne-a binecuvântat și suntem singurul popor ortodox care vorbim o limbă latină. Trebuie să reflectăm la tot ceea ce înseamnă credința autentică în Dumnezeu, dar și iubirea țării. Patriotismul sau iubirea de țară se poate concretiza și prin lansarea acestor două volume și de aceea le mulțumim autorilor care au lansat cărțile astăzi, că ne-au încurajat să-l studiem pe Eminescu și să iubim cultura autentică”,  a mai spus Preasfințitul Lucian.

Manifestarea a cuprins și recitarea și interpretarea vocal-instrumentală a câtorva poezii și piese muzicale pe versurile poetului Mihai Eminescu, de către Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului și Corul „Timotei Popovici” al Seminarului Teologic din Caransebeș.

S-au putut bucura de acest eveniment cultural numeroși tineri și copii, oameni de cultură, preoți și alte oficialități din municipiul de pe Timiș și Sebeș. De asemenea, acest regal cultural a fost transmis și live pe Facebook-ul Episcopiei Caransebeșului.