Binecuvântare arhierească pentru credincioșii din Parohia Rușchiţa

5 February 2024 Off By Pavel Canea
Binecuvântare arhierească pentru credincioșii din Parohia Rușchiţa

Comunitatea Parohiei Rușchița din Protopopiatul Caransebeș s-a bucurat în duminica a 15-a după Rusalii de binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Părintele Episcop a mers în această zi să se roage împreună cu preotul și credincioșii de aici, întrucât nu a mai slujit în Parohia Rușchița din anul 2014. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. Au fost credincioși din parohie, autorități locale, dar și credincioși din Parohia învecinată Rusca Montană.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. La momentul potrivit cei care s-au pregătit au fost împărtășiți cu Sfintele Taine, printre care copii și tineri.

„Avem sub 100 de credincioși aici și de aceea am socotit ca la începutul anului 2024 să revenim în mijlocul acestei comunități euharistice și să slujim și în această bisericuță Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Ne-am bucurat de prezența multor credincioși la sfânta slujbă și îi mulțumim lui Dumnezeu că aici, la poalele Munților Poiana Ruscă, credincioși încearcă să păstreze dreapta credință și candela rugăciunii și a slujirii mereu aprinsă”, a subliniat Părintele Episcop.

„Îi mulțumim părintelui paroh Mihai Boran, le mulțumim tuturor credincioșilor care ne-au primit cu bucurie și dorim acestei comunități ca pe mai departe să fie aproape de Biserica Mântuitorului Hristos și aproape unii de alții, ca să împlinească în fiecare zi și în fiecare ceas porunca iubirii, căci Mântuitorul ne îndeamnă pe toți să-L iubim pe Dumnezeu cu toată ființa noastră, din tot sufletul și din tot cugetul nostru și să-l iubim și pe aproapele nostru ca pe noi înșine. Cred că porunca iubirii se împlinește și aici la Rușchița, pentru că acești puțini, dar buni credincioși, vin la biserică, Îl iubesc pe Dumnezeu, se iubesc unii pe alții, se ajută reciproc și își poartă sarcinile unii altora”, a mai precizat Preasfințitul Lucian.  

Parohia Ruschiţa este o comunitate mică cu 45 de familii și aproximativ 95 de credincioși. Satul minier şi de exploatare a marmorei a fost întemeiat în anul 1803. Biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a fost finalizată în anul 2000 și are și un al doilea hram, „Buna Vestire”.