Reuniunea semestrială a responsabililor cu cateheza și activitățile cu tinerii din Episcopia Caransebeșului

29 February 2024 Off By Herea Darius
Reuniunea semestrială a responsabililor cu cateheza și activitățile cu tinerii din Episcopia Caransebeșului

Casa ATOR din Municipiul Reșița a găzduit miercuri, 28 februarie 2024, ședința de lucru semestrială a responsabililor cu cateheza parohială și a coordonatorilor centrelor catehetice și de tineret din Episcopia Caransebeșului.

Evenimentul a reunit atât responsabilii Biroului catehizare a tineretului, de la nivel eparhial și de la nivelul protopopiatelor, cât și preoții coordonatori ai rețelei de centre catehetice și de tineret și a avut ca scop principal diseminarea principalelor proiecte dedicate copiilor și tinerilor, care vor fi desfășurate la nivelul Departamentului de Tineret în anul 2024.

Întâlnirea a fost moderată de către părintele inspector Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret, care, în debutul întâlnirii a propus participanților o analiză la zi a activităților catehetice și cu tinerii din eparhie, cu accent pe evidențierea punctelor tari și a punctelor slabe, precum și a oportunităților și a riscurilor existente. „Pe baza unei analize de tip Swot, am încercat să evidențiem atât plusurile cât și neajunsurile pastorației copiilor și tinerilor din eparhia noastră, ca punct de plecare pentru adaptarea strategiei Departamentului nostru la realitățile din teren. Astfel, au fost evidențiate, ca puncte tari, existența unei strategii coerente la nivel eparhial în aceste activități, precum și resursele umane (voluntarii) și cele catehetice puse la dispoziția preoților din parohii. La capitolul puncte slabe a fost evidențiată lipsa de resurse financiare, dar și de motivație, precum și numărul tot mai redus de copii, iar la capitolul oportunități au fost evidențiate liniile de finanțare pentru programele de tineret, care au început deja să fie accesate, precum și programele cadru, mari, propuse la nivelul departamentului nostru”, a subliniat părintele Mihai Ciucur.

În continuarea întâlnirii, au fost prezentate principalele programe și proiecte de tineret propuse pentru acest an de către Departamentul de Tineret al eparhiei, dintre care amintim: desfășurarea Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte la Reșița și Caransebeș, în perioada 29 august – 1 septembrie, calendarul celor 13 tabere în comunitate, de tipul TDIS și TDIF, organizate în cadrul proiectului eparhial „Împreună pentru copiii noștri”, calendarul slujirilor misionare din cadrul programului eparhial de rugăciune „Maica Domnului – izvor de tămăduiri pentru cei neputincioși”, dedicat Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, precum și calendarul vizitelor și al catehezelor itinerante la centrele catehetice și de tineret.

Printre hotărârile luate în cadrul ședinței se numără: organizarea, în toamna acestui an, a unui training catehetic destinat preoților și voluntarilor, precum și desfășurarea unor activități catehetice cu copiii din centrele de tineret din eparhie la Casa ATOR din Reșița, sub îndrumarea reprezentanților Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte.

La nivelul Departamentului de Tineret al eparhiei, funcționează, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian, o rețea de 15 centre catehetice și de tineret, Biroul de catehizare a tineretului, precum și Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte.