Biserica Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Govândari din Reșița a fost resfințită

11 March 2024 Off By Pavel Canea
Biserica Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Govândari din Reșița a fost resfințită

În ultima perioadă s-au efectuat ample lucrări de amenajare și înfrumusețare la sfântul locaș cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul reșițean Govândari. De aceea, în duminica Înfricoșătoarei Judecăți, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a mers la Reșița pentru a binecuvânta biserica din acest cartier și a se ruga împreună cu preoții și credincioșii de aici. Ierarhul a săvârșit slujba de sfințire a bisericii ce a fost înnoită atât la exterior, cât și la interior, după care alături de un sobor de preoți și diaconi a oficiat Sfânta Liturghie.

Au participat la această sărbătoare numeroși credincioși din parohie, dar și din întreg municipiul reședință de județ, printre care și autoritățile locale. Tot cu această ocazie a fost sfințită și o troiță ce este amplasată în curtea bisericii, precum și o icoană a Maicii Domnului pictată în Sfântul Munte Athos și care va rămâne permanent spre închinare în sfântul locaș.

La final, toți slujitorii, ctitorii și binefăcătorii bisericii au primit diplome de recunoștință. Pe lângă acestea domnul primar al Reșiței, Ioan Popa, a primit Ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” pentru mireni. Totodată, părintele paroh Samuel Șendroni a primit o cruce pectorală, iar părintele slujitor Emil Varga a fost hirotesit iconom.

„Am înconjurat locașul de rugăciune pentru că s-au efectuat lucrări și la exteriorul acestei biserici, apoi în biserică am resfințit jertfelnicul și am binecuvântat icoanele restaurate din altar, de pe solee și icoanele de pe catapeteasmă. La sfârșitul Sfintei Liturghi i-am evidențiat atât pe preoții slujitori, cât și pe credincioșii din această parohie, care pot fi socotiți ctitori și binefăcători ai acestei biserici. Îi mulțumim Domnului căci într-adevăr aici avem o comunitate dinamică și activă, avem preoți foarte harnici și foarte activi din punct de vedere pastoral, misionar, dar și liturgic, în mod special părintele paroh Samuel Șendroni a lucrat foarte mult în ultima perioadă și roadele se văd. Îl rugăm pe Domnul să ne ajute ca să auzim și noi la Judecata de apoi cuvintele binecuvântării Sale: «Veniți, binecuvântații Tatălui Meu, moșteniți Împărăția, care va fost pregătită vouă de la întemeierea lumii». Așa să ne ajute Dumnezeu să fim și noi numărați cu cei drepți de-a dreapta Mântuitorului Hristos, marele și dreptul Judecător”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

La propunerea preoților și credincioșilor parohiei, biserica  cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Govândari Reșița a primit și al doilea hram „Acoperământul Maicii Domnului”, întrucât copia icoanei „Grabnic ascultătoare” de la Mănăstirea Dohiariu veghează această biserică.

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” este primul locaş ortodox ridicat în cartierul Lunca Bârzavei, din municipiul Reşiţa. A fost zidită între anii 1995-1998, din contribuţia financiară a ortodocşilor din cartier şi cu ajutorul Primăriei Municipiului Reşiţa şi al Consiliului Judeţean Caraş-Severin.