Mănăstirea Nera și-a sărbătorit cel de-al doilea hram

26 March 2024 Off By Pavel Canea
Mănăstirea Nera și-a sărbătorit cel de-al doilea hram

La sărbătoarea Bunei Vestiri a fost zi de bucurie duhovnicească pentru obștea monahală de la Mănăstirea Nera, județul Caraș-Severin. Așezământul monahal și-a sărbătorit cel de-al doilea hram, iar cu această ocazie Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur unită cu Vecernia din 26 martie, în paraclisul „Buna Vestire” al mănăstirii.

Foarte mulți credincioși au venit în această zi la așezământul monahal de lângă localitatea Sasca Montană pentru a participa la Sfânta Liturghie, ce a fost înfrumusețată la strană de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Avem aici în zona Oraviței una din cele mai mari mănăstiri din țara noastră, o mănăstire de referință în care rugăciunea nu încetează, slujbele se săvârșesc cu regularitate, Sfânta Liturghie și cele 7 laude în fiecare zi. Hramul principal al acestei sfinte mănăstiri este Cuvioasa Paraschiva, dar hramul paraclisului unde de obicei se săvârșesc sfintele slujbe este praznicul de astăzi. De aceea ne-am obișnuit ca și în 25 martie, dar și în 14 octombrie să venim aici la Mănăstirea Nera și să ne rugăm împreună cu maicile, cu părinții, dar și împreună cu credincioșii care vin de departe sau de aproape la această mănăstire cunoscută nu numai în Eparhia Caransebeșului, ci spunem noi în toată Patriarhia Română. Aici se împletește în chip armonios rugăciunea cu munca, iar credincioșii apreciază seriozitatea și responsabilitatea măicuțelor din această sfântă mănăstire și de aceea vin întotdeauna în număr mare, atât la Buna Vestire, cât și la Cuvioasa Parascheva, dar și în duminici și sărbători”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

În prezent, mănăstirea găzduieşte aproximativ 100 de vieţuitoare. Pe lângă programul de rugăciune, maicile de la Nera prepară şi produse naturiste pentru tratarea unor afecţiuni trupeşti, dar şi pentru consum alimentar.

Mănăstirea Nera este aşezată în apropierea localităţii Sasca Montană. Aşezământul monahal a apărut la iniţiativa şi prin strădaniile domnului dr. Pavel Chirilă, specialist în tratamente naturiste. Mănăstirea are o biserică principală din lemn închinată Sfintei Cuvioase Parascheva. Mai sunt alte paraclise mici, închinate Sfinților Arhangheli, Sfinților români, Cuviosului Mucenic Ioan Rusul, Sfântului Ierarh Nicolae și Cuviosului Siluan Athonitul. La intrarea pe poarta mănăstirii, în partea dreaptă, se află și o mică biserică în stil bizantin zidită în cinstea Sfântului Mare Mucenic Mina.

În anul 2007 Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului a pus piatra de temelie la paraclisul de iarnă al mănăstirii, cu hramul Buna Vestire. La 24 martie 2014, în ajunul praznicului Maicii Domnului, Buna Vestire, paraclisul a fost sfințit.

Ziua Poliției Române la Reșița

Tot luni, 25 martie, Preasfințitul Părinte Lucian a fost alături și de polițiștii din județul Caraș-Severin, la 202 ani de la atestarea documentară a instituției Poliției Române. Părintele Episcop a săvârșit un Te Deum, mulțumind lui Dumnezeu pentru angajații Poliției Române, după care i-a pomenit și pe toți polițiștii și angajații Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin plecați în veșnicie. Domnul comisar-șef Ciprian-Constantin Lăzărescu, împuternicit inspector șef al IPJ Caraș-Severin, i-a oferit Părintelui Episcop o plachetă de recunoștință. Ierarhul i-a dăruit la rândul său domnului comisar-șef o icoană cu Maica Domnului și o Sfântă Scriptură. De asemenea, au fost împărțite mai multe exemplare ale Noului Testament cu Psalmi.