Sărbătoare în Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Caransebeș

29 April 2024 Off By Pavel Canea
Sărbătoare în Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Caransebeș

Pentru credincioșii Parohiei „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Caransebeș, duminica Floriilor a fost una specială. Pe de-o parte au trăit momente de înălțare duhovnicească deoarece pentru biserica lor a fost ziua hramului, iar pe de altă parte au fost cercetați de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Ierarhul alături de un sobor de preoți și diaconi a oficiat Sfânta Liturghie, la care au participat oficialități locale, numeroși credincioși din parohia Cartierului Nord, dar și din întreg municipiu, veniți să participe la sărbătoarea hramului acestei parohii. Foarte mulți dintre ei s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Părintele Episcop a binecuvântat și o troiță ce a fost ridicată în fața sfântului locaș.

La finalul Sfintei Liturghii Preasfințitul Lucian le-a adresat celor prezenți și un cuvânt de învățătură în care le-a vorbit despre smerenie. „Astăzi se împlinește o profeție vechi testamentară de la Zaharia capitolul 9, versetul 9. Iisus Hristos este Mesia cel prezis de profeți, El intră în cetatea Ierusalimului călare pe mânzul asinei, arătându-ne încă o dată cât de smerit este. Mântuitorul ne îndeamnă și pe noi la smerenie, pentru că numai cel care se smerește pe sine se va înălța. Domnul nu a intrat în cetatea Ierusalimului pe un cal alb după ce a săvârșit cea mai mare minune din activitatea Sa publică, învierea prietenului său Lazăr mort de 4 zile, ci a intrat pe mânzul asinei ca să respecte o profeție vechi testamentară pe de o parte, iar pe de altă parte ca să ne arate tuturor că intrarea în Ierusalimul cel de Sus se poate face numai dacă ne smerim. Iisus Hristos S-a smerit pe Sine, s-a apropiat de drumul crucii intrând în cetatea Ierusalimului și bineînțeles rabdă pentru noi și pentru a noastră mântuire toate chinurile, răstignirea și moartea, ca să ne învieze pe noi pe toți și să ne răscumpere din robia păcatului și a morții”, a subliniat Părintele Episcop.

Toți credincioșii ce au participat la Sfânta Liturghie au primit iconițe cu Praznicul „Intrării Domnului în Ierusalim” și ramuri de salcie, pentru a duce și în casele lor binecuvântarea acestei mari sărbători a Floriilor.