Binecuvântare arhierească pentru credincioșii Parohiei Poiana

27 May 2024 Off By Herea Darius
Binecuvântare arhierească pentru credincioșii Parohiei Poiana

În duminica a 4-a după Paști, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit în Parohia Poiana din Protopopiatul Caransebeș. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi în biserica parohială cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. La sfânta slujbă au fost prezenți credincioși din parohie, copii și tineri îmbrăcați în costume populare, precum și autorități locale. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. 

După Sfânta Liturghie Preasfințitul Părinte Lucian a binecuvântat și casa parohială, refăcută în ultima perioadă, întrucât a fost distrusă de un incendiu în urmă cu 4 ani. Ctitorii principali Gheorghe Coilă și Ion Daniel Cornea au primit Ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea”, iar ceilalți ctitori și binefăcători ai bisericii, precum și ai casei parohiale, au primit diplome de recunoștință. Pentru misiunea ce o desfășoară în această parohie, părintele Alexandru Mihăescu a fost hirotesit iconom.

„Îi mulțumim Domnului pentru această zi petrecută în mijlocul preotului și credincioșilor din această parohie. La Sfânta Liturghie am oferit câteva distincții ctitorilor și binefăcătorilor bisericii din Poiana, dar și ctitorilor și binefăcătorilor casei parohiale, pentru că aici în anul 2020 am avut un incident, vechia casă parohială a ars din temelie și iată, în 4 ani, credincioșii din această parohie, autoritățile locale, preotul împreună cu familia și alți ctitori și binefăcători și-au dat mâna și au reușit să ridice într-un timp relativ scurt o nouă casă parohială cu etaj, pe care astăzi am binecuvântat-o”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

„Ne bucurăm pentru că aici avem o comunitate închegată, bine definită, în care se păstrează credința în bunul Dumnezeu, dar și tradițiile populare. Oamenii participă în număr mare la sfânta biserică în duminici și sărbători și aproape toți sunt îmbrăcați în costume populare. De remarcat este că aici sunt mulți copii și tineri, care sunt credincioși și vin la sfânta biserică, iar părintele îi adună și la casa parohială și desfășoară mai multe activități cu ei”, a mai spus Părintele Episcop.   

În Parohia Poiana a existat o biserică de lemn în veacul al XVIII-lea, când aşezarea îşi avea vatra pe dealurile din proximitate. Biserica, cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, a fost construită în anul 1850, în stil baroc.  În 1879, biserica a căzut pradă unui incendiu, rămânându-i doar zidurile, fiind refăcută între anii 1879-1881. Pictura bisericii, în ulei pe pânză aplicată pe zid, a fost realizată de pictorul Ioan Băleanu în 1938. Biserica a fost târnosită la data de 14 iulie 1936 de către Vasile Lăzărescu primul mitropolit al Banatului, la vremea respectivă fiind episcop al Caransebeşului.

Tot duminică, 26 mai, Preasfințitul Părinte Lucian a săvârșit Slujba Vecerniei în Parohia „Pogorârea Duhului Sfânt” din Caransebeș. Întrucât biserica parohială se înfrumusețează cu veșmântul picturii, ierarhul a mers pentru a se ruga lui Dumnezeu împreună cu preoții și credincioșii de aici și a-i încuraja în lucrarea pe care o desfășoară. Astfel, Părintele Episcop le-a oferit la final ctitorilor și binefăcătorilor mai multe diplome de recunoștință. Grupul catehetic al parohiei a susținuț un recital de cântări pascale și pricesne.