Înnoire și binecuvântare în Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Naidăș

22 May 2024 Off By Pavel Canea
Înnoire și binecuvântare în Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Naidăș

La sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, biserica din Naidăș, Protopopiatul Moldova Nouă, și-a sărbătorit ocrotitorii. Cu acest prilej a poposit în mijlocul credincioșilor Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Ierarhul, la orele dimineții, a binecuvântat lucrările executate la exteriorul bisericii parohiale și a sfințit icoanele realizate în mozaic de pe frontispiciul lăcașului de cult.

În continuare, Părintele Episcop Lucian, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie la care au luat parte un număr însemnat de credincioși dintre care foarte mulți copii și tineri, precum și autorități centrale și locale. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Viața sfinților Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și Elena este foarte importantă și trebuie cunoscută de către toți credincioșii bisericii noastre. Trebuie să menționăm faptul că acești Împărați au unit și din punct de vedere geografic, dar și istoric, însă în primul rând din punct de vedere spiritual, Răsăritul creștin cu Apusul creștin. Să nu uităm că Sfântul Împărat Constantin s-a născut la Naissus, orașul Niș din Serbia, nu departe de localitatea Naidăș unde ne aflăm noi astăzi”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

„Sfinții Împărați prin credința lor și prin faptele lor bune sunt numiți nu numai sfinți, ci și întocmai cu Apostolii, pentru că au propovăduit dreapta credință, au dat libertate creștinilor în întreg Imperiul Roman, au ridicat biserici, locașuri sfinte și au propovăduit dreapta credință tuturor celor care au locuit în vremea aceea în marele Imperiu Roman, de la Atlantic până în Orientul Mijlociu. Îi cinstim pe Sfinții Împărați și le mulțumim pentru tot ce au făcut în viața lor pământească pentru biserica Mântuitorului Hristos, pentru biserica creștină și pentru statornicirea dreptei credințe, combătându-i pe ereticii din vremea aceea, în mod special pe ereticul Arie”, a mai explicat ierarhul.

La final părintele paroh Vichentă Ponoran precum și ctitorii și binefăcătorii bisericii au primit din partea chiriarhului diplome de recunoștință. De asemenea, părintele paroh i-a oferit Părintelui Episcop o icoană cu ocrotitorii parohiei.

Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1370. Biserica a fost construită între anii 1906-1909, prin osteneala credincioşilor, în stil baroc. Sfântul locaș are și al doilea hram, pe Sfântul Ierarh Nicolae.