Săptămâna Mare la Catedrala Episcopală din Caransebeș

3 May 2024 Off By Pavel Canea
Săptămâna Mare la Catedrala Episcopală din Caransebeș

La Catedrala Episcopală din Caransebeș, în Săptămâna Mare, au venit foarte mulți credincioși să se roage împreună cu Preasfințitul Părinte Episcop Lucian la slujbele speciale ce s-au oficiat în aceste zile, deniile, precum și Liturghia Darurilor înainte sfințite, dar și Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia și Denia celor 12 evanghelii. Ierarhul a săvârșit sfintele slujbe alături de slujitorii și credincioșii Catedralei Episcopale din Caransebeș, rugându-se și meditând în fiecare zi la ultimele momente din viața Mântuitorului.

„Prin participarea la aceste sfinte slujbe am încercat să fim alături de Mântuitorul Iisus Hristos, care ne-a răscumpărat pe toți din robia morții și a păcatului și dăm slavă lui Dumnezeu că ne-am împărtășit în număr mare la Sfintele Liturghii cu Trupul și Sângele Domnului. Știm cu toții că la Cina cea de Taină Mântuitorul a instituit Sfânta Euharistie și ne-a spus că ori de câte ori vom face aceasta, moartea lui vom vesti și Învierea Lui vom mărturisi. Să ne ajute Dumnezeu să ne împărtășim cât mai des cu Trupul și Sângele Domnului și fiecare Liturghie să fie un Paști pentru noi cei care ne-am botezat și ne-am îmbrăcat în Hristos” a afirmat Părintele Episcop.

„Să medităm în aceste zile atât de frumoase și încărcate din punct de vedere spiritual la smerenia Mântuitorului, pentru că El cu adevărat s-a smerit pentru noi și pentru a noastră mântuire, asumându-și pătimirile și Crucea. Să ne întristăm împreună cu Mântuitorul în aceste zile ca să ne bucurăm la modul deplin în ziua când El a răsărit din mormânt, dăruindu-ne tuturor viața cea veșnică. Să strigăm în fiecare zi împreună cu tâlharul pocăit: «Pomenește-mă și pe mine Doamne când vei veni întru Împărăția Ta»”, a mai spus ierarhul.    

Astăzi, când se prăznuiesc sfintele, mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Domnului, Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Preasfințitul Lucian oficiază Ceasurile Împărătești, iar începând cu ora 16:00 va săvârși Vecernia (Punerea în mormânt a Domnului) și în continuare Denia Prohodului Domnului.

Sâmbătă, ierarhul se va ruga alături de credincioșii care aleg să vină la Catedrala episcopală la Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia Învierii, în cadrul căreia se vor citi 16 Paremii, care ne pun înainte chipurile Învierii din Vechiul Testament, marile lucrări ale lui Dumnezeu în lume.