Zi de mare sărbătoare pentru Catedrala Episcopală din Caransebeș

12 May 2024 Off By Pavel Canea
Zi de mare sărbătoare pentru Catedrala Episcopală din Caransebeș

Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș și-a sărbătorit hramul, astăzi, în duminica Tomii. Numeroși clerici și credincioși au participat la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de 7 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Au participat la această sărbătoare autorități centrale, județene și locale, precum și oficialități civile și militare.

După ce au mers în procesiune de la Centrul Eparhial până la Catedrala Episcopală, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, PS Ieronim, Episcopul Daciei Felix, PS Siluan, Episcopul român ortodox al Ungariei, PS Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și PS Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Sfânta Liturghie a fost împodobită prin răspunsurile liturgice date de Corul Catedralei Episcopale, dirijat de părintele profesor Petru Paica.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de PS Ieronim, Episcopul Daciei Felix. „Nu a fost întâmplător faptul că Toma nu s-a aflat întâia dată când Domnul s-a arătat Apostolilor. A doua oară Hristos s-a arătat Ucenicilor și Apostolilor când aceștia s-au adunat să săvârșească Taina pe care El le-a dat-o, adică Sfânta Euharistie, ceea ce am săvârșit și noi astăzi împreună cu toți arhiereii, preoții și diaconii, iar poporul și corul au răspuns, petrecând cu toții într-o unitate organică și slăvind pe Dumnezeu. De acum să petrece miracolul acela că Cel ce s-a pogorât în mormânt, fiind Viața, s-a ridicat ca învierea tuturor. Cel ce intră acum prin ușile încuiate, din nou cu Trupul, la Sfinții Săi Ucenici și Apostoli, de data aceasta împreună cu Toma, intră pentru a noastră cunoștință, și cu vederea și cu înțelegerea, dar cu ceva mai mult care pornește de astăzi, de la această duminică a lui Toma, anume că «fericiți sunt cei ce nu au văzut și au crezut»”, a subliniat Preasfințitul Ieronim în cuvântul său.

Toți credincioșii prezenți la sfânta slujbă au avut posibilitatea să se închine la sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița din județul Vâlcea, aduse cu ocazia hramului. Alături de moaștele Sfântului Grigorie, au fost puse spre închinare în Catedrala Episcopală din Caransebeș și moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ale Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, ce se păstrează în acest sfânt locaș, precum și moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon.

Cu acest prilej Preasfințitul Lucian le-a dăruit tuturor ierarhilor prezenți cruci de binecuvântare. Aceeași cruce a oferit-o și pentru Mănăstirea Bistrița din județul Vâlcea.

„Pentru noi cei care ne rugăm și viețuim în această cetate, duminica Sfântului Apostol Toma este într-adevăr o zi de bucurie și veselie duhovnicească. Cred că Mântuitorul ne spune și nouă astăzi așa cum i-a spus în vremea aceea lui Toma: «Nu fi necredincios ci credincios». Iubiți frați și surori, haideți să nu mai fim necredincioși, îndoielnici, ci să fim credincioși și să ne închinăm Mântuitorului Hristos, Cel care a biruit cu moartea Sa moartea noastră și ne-a dăruit tuturor viață veșnică. Așadar, se cuvine să-I mulțumim Domnului pentru darul credinței, întrucât am venit la biserică datorită credinței pe care o avem în suflet. Credem în Iisus Hristos Cel răstignit, mort și înviat și chiar dacă nu am fost contemporani cu Apostolii, noi suntem fericiți de către Domnul, pentru că nu L-am văzut, dar credem că El este Domnul și Dumnezeul nostru. Mântuitorul ne mai spune în Apocalipsă: «Fii credincios până la moarte și-ți voi da cununa vieții». Haideți să fim credincioși toată viața, până la moarte, să nu ne îndoim niciodată de existența lui Dumnezeu și de Învierea Fiului lui Dumnezeu, ca să primim cu toții cununa vieții”, a afirmat Preasfințitul Lucian la final.

După Sfânta Liturghie în fața Catedralei a avut loc și un moment artistic de promovare a folclorului, oferit de Ansamblul „Sfântul Nicolae” din Radimna. Odată cu sărbătorirea hramului a debutat și ediția a XVII-a a Zilelor Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului.