Hram și aniversare în Episcopia Daciei Felix

13 June 2024 Off By Herea Darius
Hram și aniversare în Episcopia Daciei Felix

Catedrala episcopală „Înălțarea Domnului” din Vârșeț, Serbia, a Episcopiei Daciei Felix, și-a sărbătorit joi, 13 iunie, hramul, prilej cu care au avut loc mai multe manifestări religioase, dar și culturale. Totodată, Preasfințitul Părinte ­Ieronim, chiriarhul acestei eparhii, a sărbătorit împlinirea a 10 ani de slujire arhie­rească. La Sfânta Liturghie au slujit șase ­ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

La sărbătoarea hramului din acest an de la Vârșeț au fost aduse moaștele Sfinților Cuvioşi Sila, Paisie și Natan de la Mănăstirea Sihăstria Putnei de o delegație condusă de părintele arhimandrit Nectarie Clinci, starețul așezământului monahal sucevean. Delegația a fost întâmpinată de Prea­sfințitul Părinte Ieronim, racla cu moaște fiind așezată apoi spre închinarea credincioșilor într-un baldachin amenajat în proximitatea catedralei.

După așezarea raclei în baldachin, Prea­sfințitul Părinte Ieronim a rostit un scurt cuvânt de binecuvântare în care a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel că a binecuvântat ca moaștele acestor sfinți să fie aduse spre închinare în această zonă a Banatului, Înaltprea­sfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și starețului Mănăstirii Sihăstria Putnei că au făcut posibilă aducerea sfintelor moaște. „Este un moment în care simțim puterea rugăciunilor acestor sfinți, ne simțim încurajați să ne păstrăm credința, suntem bucuroși să știm că întotdeauna, chiar dacă temporar întâmpinăm greutăți și suferințe, prin darul lui Dumnezeu, acestea se vor schimba, deoarece avem rugători și făcători de minuni pe sfinții lui Dumnezeu și astăzi, aici, îi avem pe cei trei sfinți de la Sihăstria Putnei”, a arătat Prea­sfințitul Părinte Ieronim.

Slujba Privegherii a fost săvârșită de Prea­sfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori, răspunsurile la strană fiind date de membri ai corului academic Byzantion din Iași.

În cuvântul de învățătură rostit la final, Preasfinția Sa a vorbit despre semnificația sărbătorii Înălțării Domnului, arătând că prin înălțare Hristos Domnul nu Se întoarce la ceruri şi nu Se înfățișează Tatălui numai ca Dumnezeu, ci şi ca Om, ca pe noi, oamenii, să ne facă fii după har ai Tatălui ceresc în slava Împărăției cerurilor. Înălțarea lui Hristos la cer nu înseamnă ruperea comuniunii cu ucenicii Săi și nici izolarea sau distanțarea Lui de cei care cred în El, ci este o sărbătoare „a bucuriei deoarece Iisus, învingând moartea şi pe diavol, ne-a adus mântuirea. Bucurie, pentru că de acum avem în ceruri pe Mijlocitorul suprem; bucurie, pentru că rugăciunile noastre sunt acum purtate în sânul Preasfintei Treimi de Însuși Fiul lui Dumnezeu; bucurie, pentru că Hristos, înălţat mai întâi pe Cruce, Se înalță acum unind cerul cu pământul, pe Dumnezeu cu omul pierdut”.

La final, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a transmis un cuvânt de prețuire, de binecuvântare şi întărire duhovnicească din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru lucrarea Preasfințitului Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, pentru toți colaboratorii săi de la Centrul eparhial și de la Catedrala episcopală, pentru toți slujitorii sfintelor altare şi toți membrii comunităților ortodoxe române din eparhie, pentru lucrarea lor pastorală și misionară de păstrare și cultivare a credinței creștine ortodoxe și a valorilor spirituale, culturale și identitare românești. 

Șase ierarhi la Sfânta Liturghie

Joi, 13 iunie, la Sfânta Liturghie au slujit Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului; Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei; Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului; Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei; Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix; Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal. Răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai corului academic Byzantion.

Dimineață, ierarhii au fost întâmpinați în fața catedralei de credincioși îmbrăcați în haine naționale, dar și de o fanfară care a interpretat un microrecital.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, a tâlcuit semnificațiile duhovnicești ale sărbătorii Înălțării Domnului. „Sărbătoarea de astăzi este deodată o împlinire a prorociilor, o pecetluire de către Mântuitorul Iisus Hristos a misiunii Sale mântuitoare și, totodată, o chemare la comuniune în dragoste frățească și în mărturisirea credinței în sfânta, sobornicească și apostolească Biserică. Să urmăm și noi acest îndemn al Mântuitorului Iisus Hristos asemenea ucenicilor Săi ca astfel să avem nădejde și noi de mântuire!”

În cadrul Sfintei Liturghii a fost rostită o rugăciune pentru binefacerile revărsate asupra Preasfințitului Părinte Ieronim în cei 10 ani de arhierie, pe care i-a împlinit la această zi de sărbătoare. De asemenea, au fost pomeniți ctitorii și binefăcătorii catedralei, iar la final a fost săvârșită slujba Parastasului pentru eroii nea­mului românesc care au căzut de-a lungul ­timpului pentru apărarea patriei și a credinței ortodoxe.

Zece ani de arhierie marcați la finalul slujbei

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a dat citire mesajului de felicitare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat Prea­sfințitului Părinte Episcop Ieronim cu prilejul împlinirii a 10 ani de arhierie. Episcopul-vicar patriarhal a oferit apoi din partea Patriarhului României o cruce de binecuvântare pentru catedrala din Vârșeț.

La rândul său, Preasfințitul Părinte Lucian a rostit un cuvânt aniversar în care și-a exprimat bucuria deosebită de a fi împreună cu clerul și credincioșii la acest moment de sărbătoare și a citit cuvântul adresat de Episcopul Miron Elie Cristea la sfințirea bisericii din 1913, despre însemnătatea înființării și sfințirii acestui lăcaș de cult atât din punct de vedere creștinesc, cât și din punct de vedere național. De asemenea, a oferit ierarhului sărbătorit un tablou cu Patriarhul Miron Cristea, cel care a fost Episcop al Caransebeșului și a sfințit biserica din Vârșeț în anul 1913, precum și copia diplomei oferite de împăratul Franz Jozeph prin care este recunoscută Episcopia Caransebeșului cu toate protopopiatele eparhiei, inclusiv cele care sunt în momentul de față în jurisdicţia Episcopiei Daciei Felix.

Un cuvânt aniversar a fost rostit și de părintele Emanuel Tapalagă, vicar administrativ eparhial, care a evocat activitatea jertfelnică pastorală, socială, culturală și misionară desfășurată de Preasfințitul Părinte Episcop Ieronim. De asemenea, a evocat bunele relații pe care ierarhul le-a instituit cu autoritățile publice din zonă și cu Biserica Ortodoxă a Serbiei.

Gânduri de felicitare au fost transmise din partea ambasadorului României în Serbia, Silvia Davidoiu, și din partea consulului României la Vârșeț, Anca Corfu. Cele două reprezentante ale Statului Român în Serbia și-au exprimat bucuria de a participa la sărbătoarea de la Vârșeț și au dat asigurări că vor sprijini eparhia în proiectele pe care le desfășoară.

La final, Preasfințitul Părinte Ieronim a vorbit despre bucuria de a se afla împreună, în zi de sărbătoare, atât cu ierarhii și clericii din țară, cât și cu reprezentanţii autorităților publice și cu credincioșii care au participat la momentul festiv. Totodată, a mărturisit bucuria de a avea la Vârșeț, alături de moaștele Sfântului Nectarie de la Eghina, și moaștele Sfinților Cuvioşi Paisie, Sila și Natan de la Mănăstirea Sihăstria Putnei și i-a oferit părin­telui stareț Nectarie Clinci o icoană a Sfântului Iosif de la Partoș. „Vă mulțumesc că ați venit să fiți alături de eparhia noastră, de credincioșii noștri și de mine personal. Este o mare bucurie când frații sunt împreună și noi Îl mărturisim pe Domnul Iisus Hristos atunci când ne întâlnim la hramuri și sărbători pentru că nu sunt numai atmosfera sărbătorească și bucuria întâlnirii, ci și mărturisirea că slujim aceluiași Domn, împărtășim aceeași credință și propovăduim credincioșilor aceeași sfântă și dreaptă credință. Aceste frumoase adunări ale ierarhilor la diferitele sărbători sunt deosebit de importante și dinamizante pentru comunitățile religioase. Ne bucurăm și vă mulțumim din suflet că ați venit alături de noi”, a transmis Episcopul Daciei Felix.

La final a fost săvârșit un Polihroniu pentru Preasfințitul Părinte Ieronim pentru binecuvântările revărsate de Dumnezeu asupra sa în cei 10 ani de arhierie. Credincioșii care au participat la hram au primit la finalul slujbei din partea catedralei pachete cu alimente. 

Seara a avut loc un concert susținut de corul academic Byzantion, de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului și de corul Parohiei Micălaca Veche II din Arad.

Text: www.ziarullumina.ro Poze: www.basilica.ro