Bucuria de a fi împreună!
29 December 2024Peste 50 de tineri atoriști s-au reunit vineri, 27 decembrie 2024, în Parohia Anina Steierdorf, din Protopopiatul Reșița, la tradiționalul Crăciun al tinerilor, organizat anual în a treia zi de Crăciun, de către Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte.
Evenimentul a debutat cu participarea la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de un sobor de 6 preoți și un diacon, condus de părintele Mihai Ciucur, inspector în cadrul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului. Din soborul de preoți slujitori au mai făcut parte părintele Daniel Nap, paroh al parohiei Anina Steierdorf şi gazda noastră în acest an, părintele Alin Muntean de la Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” Anina, părintele Horia Mailat de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Reşiţa, părintele Valentin Costea de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Bocşa Română și părintele arhidiacon Vicențiu Românu profesor la Seminarul Teologic Ortodox „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, fiecare dintre aceștia fiind implicați în lucrarea misionară cu copiii și tinerii de pe cuprinsul eparhiei.
Și în acest an, tinerii membri ai organizației reprezentative de tineret a Episcopiei Caransebeșului, au fost prezenți într-un număr foarte mare, aceștia fiind în număr de aproximativ 55, sosiți din toate zonele județului Caraș-Severin. Astfel, prin prezența tinerilor sosiți, dar și a credincioșilor din parohie, Sfânta Liturghie a fost prilejul cu care biserica din Anina Steierdorf a fost plină de oameni, sens și bucuria Praznicului. Totodată, răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de către tinerii prezenți, cei care alcătuiesc și corul asociației.
Ca și cuvânt de învățătură adresat în cadrul Liturghiei, părintele Mihai Ciucur le-a vorbit tuturor credincioșilor despre Sfântul Arhidiacon Ștefan, un model pentru creștinii de astăzi, despre „Sărbătorile de iarnă” – care sunt acestea și modul în care cu toții ar trebui să le trăim în această perioadă: Nașterea Domnului – Tăierea împrejur a Domnului și Sfântul Vasile cel Mare – Boboteaza și Soborul Sf. Ioan Botezătorul, iar ca mesaj direct adresat tinerilor, acesta le-a vorbit despre „Povestea lui Grinch” – sau îndemn la bunătate, empatie și grijă față de aproapele, ca modalitate practică de împlinire a Evangheliei. De asemenea, cei mai mulți dintre tineri și credincioși s-au apropiat de Sfântul Potir și s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului.
La finalul Sfintei Liturghii, corul ATOR Banatul de Munte a susținut un recital de colinde în biserica parohiei, ca ultimă reprezentație a corului din acest an. După acest moment, a urmat agapa frățească, oferită de către parohia gazdă. Aici am avut bucuria de ai avea alături de noi și pe cei 2 preoți din Oravița, pr. Gelu Moldovan de la Parohia „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” – Oraviţa Română și pr. Marinel Bobescu de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Oraviţa Montană, cei care se ocupă de activitatea filialei Oravița, însoțiți de mai mulți tineri. Tot aici, în cea de-a doua parte a evenimentului, tinerii și-au oferit unii altora cadouri de Crăciun, fiind organizat, la nivel de asociație, activitatea care poartă numele de „Secret Santa”.
“Crăciunul Tinerilor a fost, pentru parohia şi comunitatea noastră, un moment înălțător și plin de bucurie! Văzând tinerii atoriști prezenți în număr atât de mare, m-a făcut să realizez că viitorul bisericii noastre este pe mâini bune. A fost o bucurie să văd tinerii de toate vârstele într-un gând, împreună în rugăciune. Îi așteptăm pe membrii ATOR Banatul de Munte, cu mare drag, de fiecare dată, în Biserica și în comunitatea noastră!”, mărturisește părintele paroh Daniel Nap, gazda evenimentului din acest an.
Fiind organizat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Crăciunul Tinerilor, din acest an, s-a aflat la cea de-a opta ediție de desfășurare, această sărbătoare, alături de Paștele Tinerilor, fiind una tradițională pentru tinerii de la ATOR Banatul de Munte, ea organizându-se încă din anul 2016, de când organizația a luat ființă, de fiecare dată în localități diferite din județul Caraș-Severin.