Bucurie duhovnicească de Ziua Națională la Oțelu Roșu

1 December 2024 Off By Pavel Canea
Bucurie duhovnicească de Ziua Națională la Oțelu Roșu

În Duminica a 31-a după Rusalii Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Ferdinand-Oțelu Roșu, deoarece s-a lucrat în ultima perioadă la înfrumusețarea sfântului locaș. A fost restaurat și înfrumusețat exteriorul, a fost împodobit cu icoane de mozaic, iar Sfânta Masă a fost refăcută și icoanele din interior restaurate.

Părintele Episcop a fost așteptat în această dimineață de către comunitatea de aici în fața sfintei biserici și fiind Ziua Națională a României, înainte de sfânta slujbă, a fost intonat Imnul de Stat, după care ierarhul a săvârșit slujba de sfințire a sfântului locaș. În continuare a oficiat Dumnezeiasca Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi. Au fost foarte mulți credincioși din Oțelu Roșu și de pe toată Valea Bistrei la sărbătoarea acestei biserici, precum și autoritățile locale.

Pentru lucrarea părintelui paroh Manuel Boran, atât pe tărâm spiritual, cât și pastoral-misionar, Preasfințitul Lucian l-a hirotesit iconom. De asemenea, tuturor ctitorilor și binefăcătorilor, ierarhul le-a oferit diplome de recunoștință. Deoarece astăzi este 1 decembrie, au fost înălțate și rugăciuni speciale pentru această zi și a fost săvârșit un Polihroniu.

„Avem aici la Ferdinand-Oțelu Roșu o biserică ortodoxă cu totul specială prin arhitectură, prin pictură și prin așezarea ei, pentru că se află chiar în centrul Văii Bistrei și în centrul orașului. Această biserică a fost ctitorită și de inginerul Constantin Orghidan, pe care l-am comemorat în acest an și la Caransebeș și la Academia Română. Casa parohială, de asemenea, a fost ctitorită de inginerul Orghidan. Ne bucurăm că am împletit astăzi rugăciunea cu aniversarea zilei României, am împletit rugăciunile de la sfințirea bisericii, rugăciunile de la Sfânta Liturghie, cu tot ceea ce înseamnă Ziua Națională a tuturor românilor. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate și îi felicităm din toată inima pe toți ctitorii acestei biserici, în mod special pe părintele Manuel Boran, care s-au străduit într-un timp relativ scurt să înfrumusețeze această biserică și bineînțeles, să înfrumusețeze și casa parohială. Aici se observă că părintele paroh lucrează și la biserica văzută, dar și la biserica vie din sufletele credincioșilor, pentru că la Sfântul Potir au venit foarte mulți credincioși”, a afirmat Părintele Episcop.

În februarie  1935, după planul arhitectului constructor  Iosif Ternovici din Lugoj, s-a început construcția bisericii ortodoxe Ferdinand, în stil bizantin. În 1938 biserica a fost finalizată și târnosită de episcopul Caransebeșului Vasile Lăzărescu.

Este singura biserică în stil moldovenesc de pe Valea Bistrei, având trei turle, turla mare a „Pantocratorului“ și două turle  mici simetrice. Ele au fost acoperite cu tablă zincată.

În după amiaza zilei au debutat concertele de colinde „Nașterea Domnului  bucuria lumii” în Sala mare a Restaurantului Casa Blanca din Oțelu Roșu, susținut de copii de la Cercul de Chitară a Casei de Cultură din Oțelu Roșu – coord. Didina Curea, precum și de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.