Colind și filantropie

13 December 2024 Off By Pavel Canea
Colind și filantropie

Acțiunile social-filantropice ale Episcopiei Caransebeșului în acest post al Nașterii Domnului au continuat joi, 12 decembrie. După ce Preasfințitul Părinte Episcop Lucian însoțit de un grup de colindători de la Centrul Eparhial, a cercetat zilele trecute bolnavii de la mai multe unități medicale și sociale din județul Caraș-Severin, joi a fost alături de bunicii de la Căminul pentru persoane vârstnice din cartierul Marginea-Lend-Reșița. La fel ca și în celelalte unități și aici grupul de colindători le-a mângâiat sufletele, atât beneficiarilor căminului, cât și personalului instituției, transmițând bucuria Nașterii Domnului. Cu toții au primit daruri și calendare din partea Părintelui Episcop Lucian.  

Tot joi, 12 decembrie, la Palatul Cultural din Reșița a avut loc concertul „Vin colindătorii…”, susținut de Corul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” și Corul Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș. Cei prezenți la eveniment s-au putut bucura de colindele interpretate de coriști, dar și de un moment artistic în care au fost prezentate câteva obiceiuri ce amplifică trăirea spirituală a sărbătorilor de Crăciun.

„Momentul artistic pe care elevii Seminarului din Caransebeș l-au pregătit, constituit fiind din aceste două elemente, colindul și componenta obiceiului, a adus foarte multă bucurie în inimile celor care au ascultat și au privit, pentru că au avut sentimentul nostalgiei uitându-se spre trecut. A fost un sentiment de bucurie și de veselie pentru că ne-am adus aminte că, dincolo de evenimentele din viața noastră, care câteodată ne întristează sau ne împovărează, sărbătorile vin cu această componentă esențială, care este bucuria Nașterii Mântuitorului și care se vestește și prin aceste obiceiuri. Ele ne aduc foarte multă speranță și ne proiectează în inimă, nu doar această veste minunată a Nașterii Domnului, ci și continuitatea sau faptul că această veste continuă în permanență să trăiască în noi și să fie relevantă pentru viața noastră spirituală”, a subliniat părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.

Același concert, susținut de Corul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” și Corul Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, va avea loc și duminică, 15 septembrie, în Parohia Borlova din Protopopiatul Caransebeș, începând cu ora 17.