Zi de mare praznic pentru Episcopia Severinului și Strehaiei și pentru Preasfinţitul Părinte Nicodim
26 December 2024Joi, 26 decembrie 2024, când Biserica Ortodoxă Română prăznuiește Soborul Maicii Domnului și pe Sfântul Preacuviosul Părintele nostru Nicodim cel Sfințit de la Tismana, Episcopia Severinului și Strehaiei a îmbrăcat straie de sărbătoare, serbându-și ocrotitorul spiritual. Cu același prilej, Preasfinţitul Părinte Nicodim și-a prăznuit ziua de nume.
Sfântul Nicodim este cinstit în chip deosebit pe aceste meleaguri, fiind reorganizatorul vieţii monahale de la nord de Dunăre. Mănăstirea Vodița este prima mănăstire înălţată de Sfântul Nicodim pe teritoriul Țării Românești. Tot de numele său este legată şi începerea vieţii monahale la alte trei mănăstiri din Eparhie: Topolniţa, Coşuştea Crivelnic şi Gura Motrului. Sfântul a întemeiat şi alte biserici în ţinuturile Mehedinţiului, iar din timpul său oamenii ţin sărbătoarea numită Ciumarca, ce aminteşte de minunile vinedecărilor de ciumă pe care Sfântul le-a săvârşit. Rugăciunile dreptslăvitorilor creştini s-au îndreptat şi către Născătoarea de Dumnezeu, cea care la plinirea vremii a născut pe Mântuitorul Hristos.
În această plină de semnificaţie zi, la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin a fost oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de către un sobor de arhierei din care au făcut parte Preafinţitul Părinte Lucian – Episcopul Caransebeşului, Preasfințitul Părinte Nicodim – Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Galaction – Episcopul Alexandriei și Teleormanului, şi Preasfinţitul Părinte Siluan – Episcopul Ortodox Român al Ungariei. Alături a slujit şi un impresionant sobor alcătuit din slujitorii Catedralei Episcopale, preoți și diaconi, preoți delegați ai Centrului Eparhial, preacuvioșii stareți ai mănăstirilor mehedințene și preacucernicii protoierei.
Manifestările prilejuite de această mare sărbătoare a mehedințenilor au început încă din seara zilei de 25 decembrie prin oficierea slujbei Vecerniei Mari unită cu Litia. Răspunsurile din timpul Sfintei Liturghii au fost date de către corul Kinonia al Episcopiei Severinului și Strehaiei, dirijat cu măiestrie de către Preacucernicul Părinte Iulian Pruiu.
În cuvântul de învățătură rostit de Preasfiniţitul Părinte Galaction, a fost scos în evidenţă faptul că la „plinirea vremii” Dumnezeu a ales dintre femei pe Sfânta Fecioară Maria pentru a fi împreună lucrătoare la planul de mântuire a neamului omenesc şi prin Ea să aducă în lume pe Mântuitorului nostru Iisus Hristos. „Astăzi, în ziua următoare Naşterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, după o veche rânduială a Sfinţilor Părinţi, o cinstim pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, Fecioara Maria, pe Cea care a fost mijlocitoarea praznicului pe care l-am sărbătorit. Ea este Aceea care L-a născut pe Mântuitorul, Cea care a adus lumii pe Hristos Domnul. Şi Sfânta Fecioară Maria este pentru noi modelul, icoana către care privind, să urmăm smereniei Sale şi răspunsului pe care l-a dat la chemarea lui Dumnezeu.
Pentru a împlini lucrarea de mântuire, Dumnezeu avea trebuinţă de o persoană, de un reprezentant al neamului omenesc care să fie împreună lucrător cu Dumnezeu la această operă de mântuire. «La plinirea vremii» (Galateni 4, 4), cum spune Sfântul Apostol Pavel, Dumnezeu a dăruit neamului omenesc pe cei care aveau să fie împreună lucrători la Taina Mântuirii: pe Sfânta Fecioară Maria şi pe Sfântul Ioan Botezătorul.
Aşadar, Sfânta Fecioară Maria este darul lui Dumnezeu făcut omenirii prin Sfinţii Săi Părinţi Ioachim şi Ana, pentru ca mai apoi, prin lucrarea de mântuire, Sfânta Fecioară Maria să fie darul pe care omenirea l-a oferit lui Dumnezeu pentru a putea împlini această lucrare. Acel răspuns pe care l-a dat Maica Domnului la vestirea Arhanghelului Gavriil, «Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul Tău» (Luca 1, 38), este pecetluirea lucrării lui Dumnezeu pentru mântuirea neamului omenesc. Este acceptarea umanităţii, prin Sfânta Fecioară Maria, a planului lui Dumnezeu de răscumpărare.”
În încheiere, toţi cei prezenţi, cler şi credincioşi, au cântat la mulţi ani Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Ierarhul a mulţumit tuturor celor prezenţi: oficialităţi, cler şi credincioşi pentru împreună-rugăciunea ridicată înaintea lui Dumnezeu la această Sfântă Liturghie. „Este de datoria noastră să mulţumim în primul rând lui Dumnezeu, pentru că în pelerinajul pe care îl parcurgem în această viaţă fiecare dintre noi, ne face parte şi de bucurii. Între bucurii se numără şi aceste momente duhovniceşti, sărbătorile acestea pe care noi le-am numit de iarnă: Naşterea Domnului, Sfântul Nicodim şi Soborul Maicii Domnului, Sfântul Arhidiacon Ştefan, Tăierea Împrejur a Domnului, Botezul Domnului şi Sfântul Ioan Botezătorul. Toate acestea sunt bucurii. Poporul român le-a trăit de secole. Au trăit în comuniune având praznice în satele, în parohiile unde au fost rânduiţi să se nască, să-şi petreacă paşii vieţii şi apoi să se îndrepte cu nădejdea învierii spre Împărăţia lui Dumnezeu.” (www.episcopiaseverinului.ro)