Strategia Departamentului de Tineret pentru anul 2025 – în dezbatere la Centrul Eparhial din Caransebeș
17 February 2025
Centrul Eparhial din Caransebeș a găzduit vineri, 14 februarie 2025, ședința de lucru a Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, prezidată de către Preasfințitul Părinte Lucian, la care au luat parte reprezentanții Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte și ai Biroului eparhial de catehizare a tineretului.
Întâlnirea a avut drept scop stabilirea principalelor proiecte și activități cu tinerii din acest an, atât la nivelul ATOR Banatul de Munte, cât și la nivelul Biroului de catehizare a tineretului. Semestrial, la inițiativa ierarhului, au loc astfel de întâlniri consultative, în cadrul cărora tinerii prezintă un bilanț și o situație la zi a activităților derulate la nivelul eparhiei, iar părintele episcop stabilește, de comun acord cu tinerii, strategiile pe termen scurt și mediu în ceea ce privește pastorația copiilor și a tinerilor.
În debutul întâlnirii, Anita Radics, președintele ATOR Banatul de Munte, a prezentat un scurt bilanț al activităților desfășurate în anul 2024, precum și o informare privind situația la zi din cele șapte filiale ale asociației, care reunește, în acest moment un număr de 139 de tineri, implicați activ în proiectele organizației. De asemenea, președintele asociației a prezentat noul Consiliu Director al ATOR Banatul de Munte, ales în data de 2 februarie, format din: Anita Radics – președinte, Mihail Cincheză și Sebastian Kradyel – vicepreședinți, Anamaria Iovu – secretar și pr. Daniel Nap – membru în Consiliul Director. Structura de conducere a asociației este completată de către coordonatorii filialelor locale ale asociației, respectiv: Antonia Ciucur și Cătălina Fiat la Caransebeș, Simion Bîca pentru Valea Bistrei, Mariana Domilescu pentru Valea Cernei, Nicola Verdeț și Natalia Iacob pentru Oravița. De asemenea, a fost prezentată o dare de seamă în legătură cu proiectele cu finanțare aflate în derulare la nivelul asociației, este vorba despre 5 proiecte finanțate prin ESC și Erasmus, care se află în diverse faze de implementare.
În continuarea întâlnirii au fost discutate și stabilite detalii de organizare despre principalele proiecte propuse pentru acest an.
Astfel, proiectul eparhial „Împreună pentru copiii noștri” va continua și în 2025, prin organizarea de tabere în comunitate, pe modelul TDIS și TDIF, în 11 localități ale eparhiei, dintre care 8 în mediul rural și 3 orașe. Prima reuniune a echipei de management și coordonare a proiectului va avea loc la Reșița, în 18 februarie, și va fi urmată de sesiunile de selecție și formare a celor 120 de voluntari care s-au înscris în proiect. Taberele vor avea loc în perioada 25 iunie – 17 iulie și 2-6 septembrie, după un program care urmează a fi stabilit în perioada imediat următoare, în consens cu organizatorii locali.
O noutate pentru acest an o constituie dorința de organizare, la nivelul Departamentului de Tineret, a Taberei naționale „Tradiție și noutate”, organizată de către Patriarhia Română, faza pe Mitropolia Banatului. Tabăra își propune să reunească aproximativ 70 de tineri, cu vârste între 18-24 ani, din toate eparhiile din țară, în perioada 4-10 august, în stațiunea Poiana Mărului. Sub îndrumarea ierarhului, au fost discutate detalii legate de program și organizare, urmând ca în perioada următoare să fie definitivat programul și transmise invitațiile către eparhii.
La nivelul Biroului de catehizare a tineretului, a fost stabilit calendarul slujirilor misionare a Paraclisului Maicii Domnului, în cadrul proiectului eparhial „Maica lui Dumnezeu – lumina și nădejdea celor dintru întuneric”, dedicat Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anului comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor din secolul XX. Astfel, la îndemnul ierarhului, vor avea loc 10 slujiri misionare, câte una la nivelul fiecărui cerc pastoral, în parohiile: Prisaca, Rusca Montană, Petroșnița, Ezeriș, Măureni, Ticvaniu Mare, Plugova, Prilipeț, Milcoveni și Coronini, în perioada februarie – noiembrie 2025. Slujirile misionare vor fi însoțite de susținerea unor cateheze, în concordanță cu tematica anului omagial.
De asemenea, a fost completată și definitivată Agenda Catehetică pentru anul 2025, atât cu programul slujirilor misionare, cât și cu susținerea unor cateheze în alte câteva parohii misionare, propuse de către părintele episcop, respectiv: Grădinari, Țerova, Iam și Berliște.
Totodată, au fost stabilite și alte priorități la nivelul departamentului, ierarhul îndemnându-i pe cei prezenți la gândirea unei strategii misionare de lucru cu tinerii care să vină în sprijinul românilor din Serbia, respectiv încheierea unui protocol de colaborare cu Episcopia Daciei Felix, care să aibă în vedere oferirea de suport în ceea ce privește cateheza și activitățile cu tinerii pentru românii din Banatul Istoric. Părintele Episcop a îndemnat, de asemenea, pe tineri să continue mentoratul început cu Eparhia Basarabiei de Sud, în organizarea ITO Cahul în vara acestui an, și să continue buna colaborare și cu alte eparhii din țară, acolo unde proiectele eparhiei noastre sunt preluate ca modele de bune practici.
A fost, de asemenea, stabilită organizarea Paștilor Tinerilor la Oravița, în acest an, iar seara duhovnicească pentru tineri, în care Preasfințitul Părinte se va afla la Casa ATOR din Reșița, va avea loc, în acest an, în data de 27 martie. Pentru cea de-a doua parte a anului, se are în vedere organizarea campaniilor umanitare tradiționale: Ghiozdanul cu bucurii și Ghetuțele lui Moș Nicolae, precum și organizarea unui pelerinaj al tinerilor în capitala țării cu ocazia sfințirii Catedralei Mântuirii Neamului (26 octombrie 2025).
În finalul întâlnirii, ierarhul i-a felicitat pe tinerii prezenți și le-a mulțumit pentru implicarea constantă în activitatea misionară și catehetică a eparhiei, îndemnându-i să înmulțească rugăciunea și lucrarea atât în parohiile și zonele din care provin, cât și în unitățile școlare sau universitare în care învață
La nivelul Departamentului de Tineret, funcționează, cu binecuvântarea și sub îndrumarea chiriarhului: Biroul de catehizare a tineretului, ATOR Banatul de Munte, o rețea de centre catehetice și de tineret și Centrul de consiliere și psihoterapie Sf. Nectarie Reșița.