Binecuvântarea Bisericii de la Spitalul Județean din Reșița

17 March 2025 Off By Pavel Canea
Binecuvântarea Bisericii de la Spitalul Județean din Reșița

În Duminica a 2-a din Postul Mare, a Sfântului Ierarh Grigorie Palama, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit la biserica cu hramurile „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș” şi „Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian din Roma” din incinta Spitalului Județean de Urgență – Reșița. Întrucât în ultima perioadă au fost efectuate ample lucrări la acest sfânt locaș, ierarhul a binecuvântat atât exteriorul, cât și interiorul sfintei biserici, după care înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a oficiat Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Pentru frumoasa activitate ce o desfășoară aici, părinții slujitori Borislav Tasici şi Laurențiu Mateia au primit diplome de recunoștință. De asemenea și altor ctitori și binefăcători Preasfințitul Lucian le-a oferit aceleași diplome.

„Avem aici o biserică frumoasă, o biserică spunem noi destul de spațioasă, o biserică în care în fiecare zi e slujbă și le mulțumim tuturor ctitorilor care au participat la restaurarea și înfrumusețarea ei. Astăzi am binecuvântat și icoanele care s-au așezat în interiorul bisericii și am observat că părinții au ales să-l împodobească cu icoanele Sfinților Doctori fără de arginți. Aici, în această biserică își găsesc alinarea foarte mulți bolnavi din județul Caraș-Severin, care sunt internați, care vin pentru analize sau pentru un consult medical în acest spital. De asemenea, în acest loc sfânt își găsesc echilibrul și nădejdea medicii și asistenții care își desfășoară activitatea aici, pentru că sunt foarte mulți medici și asistenți care apelează la ajutorul lui Dumnezeu înainte de a începe o zi în spital. Vin mai întâi în biserică, rostesc rugăciunea «Tatăl nostru» sau altă rugăciune și primesc ajutor de sus, putere de la Dumnezeu”, a afirmat Părintele Episcop Lucian.

„Este foarte important să ținem cont de evanghelia duminicii de astăzi și să înțelegem că Iisus Hristos este Doctorul suprem al sufletelor și al trupurilor noastre și mai întâi Mântuitorul ne vindecă sufletul, ne dăruiește iertarea păcatelor și apoi ne tămăduiește și de neputințele trupești, așa cum a făcut și în Capernaum când L-a vindecat mai întâi din punct de vedere spiritual pe slăbănog, iar după aceea i-a spus: «Scoală-te, ia-ți patul tău și mergi la casa ta!», adică i-a dat și vindecarea trupească, fizică. Mântuitorul Iisus Hristos a practicat dintotdeauna medicina integrală, și la suflet și la trup. Se cuvine ca atunci când suntem bolnavi și avem vreo neputință să apelăm mai întâi la rugăciune, să vorbim cu Dumnezeu, căci rugăciunea este vorbirea sau convorbirea minții cu Dumnezeu, să-I cerem ajutorul și apoi să mergem și la medici ca să ne tratăm, știut fiind faptul că Dumnezeu este Cel care vindecă, iar medicii sunt cei care tratează neputințele fizice”, a mai spus ierarhul.

La slujbă au participat cadre medicale, pacienți, precum și un număr însemnat de credincioși de la parohiile reșițene.

Temelia bisericii cu hramurile „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș” şi „Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian din Roma” din incinta Spitalului Județean de Urgență – Reșița a fost pusă la data de 13 martie 2007, fiind construită între anii 2007-2012 din cărămidă. Târnosirea sfântului locaș a fost realizată de Preasfințitul Părinte Episcop Lucian în data de 15 septembrie 2012.