Hramul paraclisului „Buna Vestire” al Mănăstirii Nera

26 March 2025 Off By Pavel Canea
Hramul paraclisului „Buna Vestire” al Mănăstirii Nera

A fost zi de bucurie duhovnicească pentru cel mai mare așezământ monahal din Episcopia Caransebeșului la sărbătoarea Bunei Vestiri. Obștea Mănăstirii Nera din județul Caraș-Severin la avut în mijlocul ei la această sărbătoare pe Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care a slujit Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur unită cu Vecernia din 26 martie, în paraclisul „Buna Vestire” al mănăstirii.

Întrucât așezământul monahal de lângă localitatea Sasca Montană și-a sărbătorit cel de-al doilea hram, foarte mulți credincioși au venit în această zi pentru a participa la Sfânta Liturghie, ce a fost înfrumusețată la strană de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. De asemenea, la momentul chinonicului corul mănăstirii a interpretat câteva pricesne închinate sărbătorii Bunei Vestiri.

„La praznicul Bunei Vestiri, în fiecare an, aici la Nera se împărtășesc cu Sfintele Taine toate maicile și toți credincioșii, putem spune că astăzi toată biserica s-a împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. Suntem la mijlocul postului mare și ne întărim duhovnicește pentru că astăzi este începutul mântuirii noastre, Fiul lui Dumnezeu Fiu Fecioarei se face pentru noi și pentru a noastră mântuire. De aceea trebuie să ne veselim duhovnicește astăzi, chiar dacă suntem în postul mare, nu mai trebuie să facem închinăciuni sau metanii, nu mai rostim astăzi rugăciunea Sfântului Efrem Sirul pentru că ne aflăm la un praznic împărătesc. Sfinții Părinți au rânduit ca, iată, astăzi să săvârșim o Liturghie sfințitoare și să ne împărtășim în număr mare cu Trupul și Sângele Domnului, Răscumpărătorul nostru, născut din noua Evă la plinirea vremii, din Fecioara Maria”, a afirmat Preasfințitul Lucian.  

„Să plecăm la casele noastre de la sfânta biserică cu această învățătură pe care ne-o dă și nouă Maica Domnului și să spunem în fiecare zi: «Iată roaba Domnului (iată robul Domnului). Fie mie după cuvântul tău», facă-se Doamne voia Ta în viața mea, așa cum spunem în Rugăciunea Domnească «Tatăl nostru». Să-L ascultăm și noi pe Dumnezeu, așa cum Maica Domnului L-a ascultat pe Dumnezeu Tatăl și a devenit Templu al Duhului Sfânt, Maica Luminii, Maica Fiului lui Dumnezeu. Dacă Îl ascultăm pe Dumnezeu vom deveni hristofori, pnevmatofori și vom moșteni Împărăția Cerurilor împreună cu toți sfinții și drepții care au bineplăcut lui Dumnezeu din veac”, a explicat Părintele Episcop.

În prezent, mănăstirea găzduieşte aproximativ 100 de vieţuitoare. Pe lângă programul de rugăciune, maicile de la Nera prepară şi produse naturiste pentru tratarea unor afecţiuni trupeşti, dar şi pentru consum alimentar. În anul 2007 Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a pus piatra de temelie la paraclisul de iarnă al mănăstirii, cu hramul Buna Vestire. La 24 martie 2014, în ajunul praznicului Maicii Domnului, Buna Vestire, paraclisul a fost sfințit.

Hramul principal al acestei sfinte mănăstiri este Cuvioasa Paraschiva, întrucât mănăstirea are o biserică principală din lemn închinată acestei Sfinte Cuvioase. Mai sunt alte paraclise mici, închinate Sfinților Arhangheli, Sfinților români, Cuviosului Mucenic Ioan Rusul, Sfântului Ierarh Nicolae și Cuviosului Siluan Athonitul. La intrarea pe poarta mănăstirii, în partea dreaptă, se află și o mică biserică în stil bizantin zidită în cinstea Sfântului Mare Mucenic Mina.

Ziua Poliției Române la Reșița

Preasfințitul Părinte Lucian a fost alături și de polițiștii din județul Caraș-Severin, marți, 25 martie, la 203 ani de la înființarea instituției Poliției Române. Părintele Episcop a săvârșit un Te Deum, mulțumind lui Dumnezeu pentru angajații Poliției Române, după care i-a pomenit și pe toți polițiștii și angajații Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin plecați în veșnicie. Ierarhul i-a oferit domnului comisar-șef Ciprian-Constantin Lăzărescu, împuternicit inspector șef al IPJ Caraș-Severin, o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos și o Sfânta Scriptură, iar tuturor celor prezenți un pliant comemorativ la 1700 de ani de la primul Sinod Ecumenic. Domnul inspector-șef i-a oferit Părintelui Episcop o plachetă onorifică, în semn de aleasă prețuire pentru activitatea pastorală, misionară și culturală săvârșită în folosul comunității cărășene.