Olimpiada de Religie în Episcopia Caransebeșului
16 March 2025
Peste 200 de elevi din întreg județul Caraș-Severin au participat la faza județeană a Olimpiadei de Religie. Competiția s-a desfășurat anula acesta la Bocșa și a durat două zile. În prima zi sâmbătă, 15 martie, cei 219 elevi au participat la o rugăciune în Biserica „Sfântul lerarh Nicolae” şi „Sfinţii Împărați Constantin şi Elena” Bocșa Română, după care au fost repartizați pe săli pentru a susține proba scrisă la Școala Generală Nr. 1 Bocșa.
La finalul examenului au servit cu toții masa de prânz și au avut parte de un program recreativ vizitând Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” Vasiova, unde de curând au fost deshumate moaștele Sfântului Cuvios Calistrat Bobu, recent canonizat de Biserica Ortodoxă Română și cel care a fost duhovnicul acestui așezământ monahal timp de 25 de ani.
Premierea s-a desfășurat la Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” Bocșa Română, unde a fost prezent și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
„I-am premiat pe cei mai buni dintre cei buni, din clasa a 5-a până în clasa a 12-a, aici, în biserica cu hramul «Adormirea Maicii Domnului» din Bocșa. Îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru această rânduială și mai ales pentru faptul că în fiecare an cheamă un număr mare de elevi la această Olimpiadă de Religie. Ne bucurăm foarte mult că Școala și Biserica sunt împreună, iar astăzi și domnul inspector general adjunct a fost alături de noi, iar porțile Școlii Generale Nr. 1 din Bocșa au fost deschise pentru toți elevii care au participat la această competiție. I-am premiat, așadar, pe elevii cei mai buni, unii dintre ei chiar și-au manifestat dorința de a urma cursurile Seminarului Teologic din Caransebeș. Mai avem încă suflete curate, elevi dornici de a studia cuvântul lui Dumnezeu și de a aprofunda tainele teologiei”, a afirmat Părintele Episcop.
„Îi felicităm pe toți profesorii de Religie care i-au pregătit pe acești elevi merituoși. Îi felicităm de asemenea, pe preoții parohi, care, bineînțeles, au avut grijă de acești elevi care s-au prezentat la Olimpiada de Religie. Îi mulțumim Mântuitorului Hristos pentru că ne-a ajutat, iată și în acest an, tot în Postul Mare să organizăm această Olimpiadă de Religie și să ne bucurăm de roadele muncii acestor elevi, dar și a profesorilor lor”, a mai spus Preasfințitul Lucian.
A doua zi, duminică, 16 martie, elevii și cei implicați în buna desfășurare a acestui eveniment au participat la Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” Vasiova, unde au primit și masă.
La buna desfășurare a acestui eveniment, au contribuit Episcopia Caransebeșului, ISJ Caraș-Severin, Primaria şi Consiliul local Bocşa, Școala Gimnazială nr. 1 Bocşa, Centrul şcolar de educaţie incluzivă Christiana Bocşa, Protopopiatul Reșița, EPC Catering Banatul de Munte, Parohia „Adormirea Maicii Domnului” și Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” şi „Sfinţii Împaraţi Constantin şi Elena” din Bocşa.