Reprezentanți ai ATOR Banatul de Munte, prezenți la Congresul Tinerilor Pro Viață

17 March 2025 Off By Herea Darius
Reprezentanți ai ATOR Banatul de Munte, prezenți la Congresul Tinerilor Pro Viață

Sâmbătă, 15 martie, la București a avut loc cea de-a patra ediție a Congresului Tinerilor Pro Viață, un eveniment ce reunește anual zeci de tineri din diferite zone ale țării în scopul conștientizării valorii fiecărei vieți, care începe încă din momentul concepției și totodată în scopul consolidării comunității de tineri care luptă pentru această cauză.

Evenimentul a fost organizat de către Asociația Studenți pentru viață din București și a reunit peste 50 de tineri, cu vârste cuprinse între 18-30 ani, membri ai mai multor organizații creștine de tineret din țară. Printre aceștia, două reprezentante ale ATOR Banatul de Munte – Anita Radics, președintele organizației de tineret a Episcopiei Caransebeșului și Anamaria Iovu, secretar al asociației – au participat la această ediție a congresului – prima organizată în format fizic – aducând în prim plan, în misiunea pro viață din Caraș-Severin, importanța și nevoia investirii de timp și resurse în educarea și formarea copiilor și tinerilor, încă de la vârste fragede, cu privire la alegerile corecte pe care le au de făcut în viață, discernerea lucrurilor dăunătoare de cele pozitive, precum și încurajarea apelării la sprijin în proximitatea lor oricând aceștia resimt nesiguranță.

Printre alți tineri vorbitori, o serie de discursuri cu impact semnificativ au fost susținute de invitați speciali din diverse zone de activitate, care au vorbit celor prezenți din experiența lor personală în legătură cu activitatea pro viață – Adelina Fronea, președinte LifeCall; dr. Alexandru Voropanov, medic specialist pneumologie pediatrică; dr. Eliza-Maria Cloțea, medic rezident obstetrică-ginecologie; dr. Ștefania Ene, medic specialist obstetrică-ginecologie; dr. Catherine Wheeler (SUA) medic obstetrică-ginecologie.

În discursul său, Anita Radics, președintele Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, a subliniat importanța explorării și cunoașterii valorilor personale de către tineri, pentru ca aceștia să înțeleagă în mod intrinsec de ce anumite alegeri sunt bune, iar altele mai puțin bune pentru parcursul lor, pe termen lung: „Șansa clădirii unui viitor pro-viață este tocmai investirea, cu răbdare și blândețe, în acest viitor, de la rădăcina lui, de când copilul învață cum să facă pașii, de când învață să strige <<mama>> sau <<tata>>, de când interacționează cu societatea care în mod inevitabil își pune amprenta asupra a ceea ce ce cel mic va deveni când va fi cel mare.

 Motto-ul acestui an, <<fiecare om contează>>, mi se pare că pune în lumină, printre altele importante, și ceea ce am rostit mai devreme. Fiecare om contează așa cum și eu contez, cum și tu contezi, cum aș fi contat și dacă m-aș fi născut, într-adevăr, acum 26 de ani, sau dacă m-aș fi născut undeva pe la finalul anului 2025, în prezent având, probabil, doar câteva zile de când m-am înființat în această lume, în pântecul mamei mele, pentru moment în mod neștiut, dar tot în această lume. Exist, iar vârsta sau vizibilitatea mea nu condiționează și nici nu limitează acest adevăr.

 Am avut ocazia să discut, foarte recent, despre ideea unicității omului, despre cum fiecare dintre noi știm în mod cert că suntem ființe unice și irepetabile, corect? Un același eu, cu aceleași simțiri, aceleași atitudini, gânduri, căutări, înclinații și origini nu s-a născut și nici nu va mai urma vreodată să se nască, fiindcă biologic, în primul rând, nu a avut și nu mai are cum să se întâmple acest fapt. Fiecare om contează pentru că fiecare om este unic, cu o singură șansă de a fi, care șade, de mai multe ori, în contextul în care ne aflăm, într-o alegere. Când spun alegere, în acest punct, nu mă refer doar la alegerea de a da viață sau nu, în spiritul profund al căreia suntem astăzi aici, ca să întărim curajul de a alege viața și a înțelege că viața este viață, nu o perspectivă, ci îndrăznesc să fac un pas ceva mai în spate, așa cum fac de obicei, prin natura activității mele, și să mă uit la multitudinea de căi, de drumuri, de alte alegeri anterioare care au condus pe cineva, cândva, la o astfel răscruce. Să recurgi la anumite alegeri implică, printre alți factori și multe alte presiuni care te înconjoară îndeosebi atunci când ești tânăr și nesigur, și un anumit set de valori care îți sunt de căpătâi atunci când îți asumi un lucru sau pe celălalt, ori îți sunt de căpătâi inclusiv în conturarea propriei tale identități. Valorile sunt pietrele prețioase ale sufletului, ale sinelui unic. Ca tu să știi cine ești și de ce alegi să faci ceea ce faci, ai nevoie să îți cunoști aceste valori. Pe tinerii pe care îi am în preajma mea ca să-i formez, asta mă străduiesc să îi învăț – cine ești tu pe interior și care sunt motivele pentru care ești și alegi să fii? Atunci când îți cunoști valorile, când le explorezi, le rafinezi sau le cauți ca să ți le atribui, ca pe o bijuterie a sufletului și acționezi și implicit iei decizii în concordanță cu ele, atunci începi să știi cine ești, unde ești, de ce ești și să înveți să discerni binele de rău”.

Congresul Tinerilor Pro Viață este un eveniment cu caracter civic, desfășurat în fiecare an, dedicat promovării și conștientizării importanței vieții încă din momentul concepției, dar și consolidării comunităților și organizațiilor implicate în această cauză, care, în ultimii ani, a intrat tot mai mult în atenția publicului larg, activitatea organizațiilor pro viață din România devenind una din ce în ce mai bogată și rodnică, atunci când ne referim la sprijinirea femeilor aflate în criză de sarcină, pe termen lung.