Festivalul Național Concurs „Achim Nica”, la Obreja

23 May 2025 Off By Pavel Canea
Festivalul Național Concurs „Achim Nica”, la Obreja

Și în acest an, la 13 ani de la trecerea în veșnicie a rapsodului bănățean Achim Nica, a fost organizat la Obreja, Festivalul Național Concurs Achim Nica. Episcopia Caransebeșului, în colaborare cu Consiliul Județean Caraș-Severin, Centrul Județean de Cultură și Artă Caraș-Severin și Primăria Comunei Obreja, și-au dat mâna pentru a-i aduce omagiu și recunoștință cântărețului de strană, doinitorului și rapsodului popular Achim Nica.

Astfel, joi, 22 mai,  Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat o slujbă de pomenire pentru marele doinitor la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Obreja. În continuare, participanții au pornit, în alai, de la biserică la casa unde a locuit Achim Nica.

„A fost un om care a împletit rugăciunea cu cântul popular, cu doina din Banat și a fost un om care a împodobit din tinerețe strana strămoșească din Biserica monument istoric din Parohia Obreja. Ne bucurăm pentru că Achim Nica a rămas în memoria colectivă, în memoria celor din Obreja și în memoria tuturor iubitorilor de cultură, de tradiție și de muzică populară. Numele lui Achim Nica răsună în țara noastră și peste hotare, de aceea vrem să continuăm această lucrare frumoasă și în fiecare an, în perioada pascală, să avem acest festival închinat maestrului și doinitorului Achim Nica”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

„Trebuie să remarcăm faptul că Achim Nica și-a făcut timp pentru doinele bănățene, pentru cântecele tradiționale din Banat, a participat la foarte multe festivaluri, a avut timp pentru familie, pentru gospodăria pe care și-a pus-o la punct aici în Obreja, dar și-a făcut întotdeauna timp pentru rugăciune și întotdeauna a participat la sfintele slujbe, cântând la Sfânta Liturghie și numai. Suntem chemați în aceste vremuri să îl urmăm pe Achim Nica noi toți și în mod special, artiștii, cântăreții, cei care iubesc cântul, graiul și portul popular. Achim Nica a fost un om smerit, discret, onest, un apărător al dreptei credințe și un creștin ortodox practicant. Se spovedea, se împărtășea cu Sfintele Taine și așa cum am spus, împodobea cu glasul lui frumos și duios sfintele slujbe”, a mai afirmat Părintele Episcop.

În continuare s-a desfășurat Festivalul concurs și tradiționalul spectacol folcloric, susținut de artiști renumiți, precum Ramona Vița, Ghiță Călțun Brancu, Doriana Talpeș, Ionela și Cristian Ianoșiga, Traian Barbu, dar și ansambluri folclorice din județ.

Acest festival continuă și vineri, 23 mai, cu lucrările colocviului „La Obreja într-o grădină”, expoziția de costume populare prezentată de Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, premierea câștigătorilor Festivalului Achim Nica, precum și alte recitaluri ale mai multor artiști renumiți.