Seară duhovnicească de comuniune, mărturisire și rugăciune la Prilipeț
17 May 2025
Biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Prilipeț – Protopopiatul Băile Herculane – a reunit vineri, 16 mai, la ceas de seară, un număr mare de credincioși de toate vârstele, atât din parohia gazdă, dar și din mai multe sate ale Văii Almăjului. Aceștia s-au rugat împreună atât la slujba Paraclisului Maicii Domnului, cât și la slujba de pomenire săvârșită pentru părintele Pavel Iovănescu, slujitor la Prilipeț vreme de 45 de ani.
Seara duhovnicească a debutat cu săvârșirea Paraclisului Maicii Domnului de către un sobor de preoți condus de părintele inspector Mihai Ciucur de la Departamentul de Tineret al eparhiei, alături de care s-au aflat: părintele Mihai Zaharia de la Prigor, responsabil cu activitatea catehetică în Valea Almăjului, părintele Răzvan Rădoi de la Eftimie Murgu, părintele Ilie Nicolicea de la Borlovenii Noi și părintele Traian Profir de la Pătaș. Răspunsurile la strană au fost date de către un grup de tineri de la ATOR Banatul de Munte, coordonați de preoteasa Georgiana Ciucur, iar la finalul sfintei slujbe părintele Mihai Ciucur a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat rolul și însemnătatea rugăciunii în viața creștinilor, evidențiind, totoată, viața și personalitatea părintelui Pavel Ciucur, paroh la Prilipeț între anii 1952-1980 și unul dintre preoții mărturisitori din temnițele comuniste. „Exemplul de mărturisitor al credinței ortodoxe în vremuri foarte grele, pe care părintele Pavel Ciucur ni l-a oferit și pe care l-am evocat în această seară, ar trebui să constituie un imbold și o motivație pentru noi toți, cei care trăim în aceste vremuri confuze și complicate. Părintele Pavel Ciucur a rezistat în infernul de la Aiud, în lagărele de muncă de la Canal și Bicaz prin rugăciune smerită și credință puternică, dându-ne tuturor pildă vie despre felul în care suntem chemați să rezistăm atunci când pare că nu mai avem soluții și când totul parte pierdut”, a subliniat părintele Mihai Ciucur, nepotul preotului mărturisitor Pavel Ciucur.
În cea de-a doua parte a serii, un sobor format din 7 preoți din Valea Almăjului, alături de părintele inspector Ciucur, au săvârșit o slujbă de pomenire pentru părintele paroh Pavel Iovănescu, trecut la cele veșnice joi, 15 mai. Un număr mare de credincioși din parohie a luat parte la acest moment de recunoștință, în care, alături de toți preoții Văii Almăjului, sătenii din Prilipeț s-au rugat pentru părintele lor sufletesc, mutat la Domnul. La finalul slujbei, părintele Mihai Ciucur a evocat, pe scurt, lucrarea pastoral-misionară a părintelui Iovănescu, îndemnându-i pe toți fiii săi duhovnicești să îl păstreze în rugăciune pe cel care i-a botezat, i-a cununat, le-a prohodit înaintașii și i-a dezlegat și împărtășit vreme de peste patru decenii. „Slujirea îndelungată în singura sa parohie a părintelui Iovănescu ne este tuturor pildă de statornicie și perseverență, mai ales în aceste vremuri foarte schimbătoare și marcate prin instabilitate și nesiguranță. De altfel, la Prilipeț, au existat dintotdeauna preoți statornici și vrednici, aici putând să amintim pe: părintele Mihail Blidariu, care a slujit între anii 1860-1900, părintele Ieremia Borchescu, slujitor între anii 1900-1942, părintele Pavel Ciucur, care a slujit aici între anii 1952-1980 și, cel mai longeviv, iată, părintele Pavel Iovănescu, între anii 1980-2025”.
Seara duhovnicească de rugăciune, comuniune, meditație și reflecție s-a bucurat de prezența tuturor preoților din Valea Almăjului, care au venit însoțiți de copii și tineri din parohiile lor. Cu toții au luat parte, la final, la o agapă frățească oferită de preoții Cercului pastoral Valea Almăjului, sub coordonarea părintelui Mihai Zaharia de la Prigor.
Slujirea misionară este parte a programului eparhial de rugăciune și misiune intitulat: „Maica lui Dumnezeu – lumina și nădejdea celor dintru întuneric”, dedicat Anului Omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anului Comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea” și organizat în Episcopia Caransebeșului cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian.