Revedere colegială la 50 de ani de la absolvirea Seminarului teologic din Caransebeș

11 June 2025 Off By Herea Darius
Revedere colegială la 50 de ani de la absolvirea Seminarului teologic din Caransebeș

Marți, 10 iunie 2025, la Caransebeș a avut loc, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, întâlnirea absolvenților acestei cunoscute școli teologice, promoția 1975.

Tradiționala întâlnire, la care a participat și părintele profesor univ. dr. Sorin Cosma, a început cu slujba de Te Deum oficiată în biserica monument istoric „Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”, așezată în mijlocul „cimitirului istoric “ al orașului, cum l-a denumit Nicolae Iorga și a continuat cu Parastasul săvârșit pentru foștii ierarhi și profesori de Teologie trecuți la Domnul și a celor 32 de preoți absolvenți, care s-au „mutat din moarte la viață”.

Momentele emoționante trăite în biserica unde preoții absolvenți cântau altădată la strană sau din cafas și participau la orele practice de Omiletică și Catehetică, au continuat cu  depunerea de candele și rugăciune de pomenire la locurile de veci ale unora din foștii dascăli ai seminarului.

După aceste clipe de emoție adâncă, părintele profesor Cosma și preoții absolvenți, împreună cu doamnele preotese, s-au îndreptat spre Centrul episcopal al Caransebeșului, fostul sediu al seminarului și au vizitat Colecția muzeală care grăiește despre vechimea și importanța eparhiei din Banatul de munte în viața bisericească, culturală și națională a românilor ortodocși din această parte de țară.

Așa numita „ora de dirigenție “, coordonată de părintele profesor Sorin Cosma a fost ținută, apoi, în sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu ” a episcopiei.

La „strigarea catalogului” au răspuns prezent doar 27 de preoți absolvenți, 32 dintre foștii colegi nemaifiind printre noi,  în vreme ce 9 nu au putut participa din motive familiale si de sănătate.

Rând pe rând, fiecare a relatat, cu emoții greu de stăpânit, cum și-au împlinit misiunea de slujire a lui Dumnezeu și a oamenilor, ce bucurii duhovnicești au avut ori prin ce încercări și necazuri au trecut. Spusele lor au fost completate, la rugămintea părintelui profesor, de doamnele preotese care le-au fost alături, „la bine și la greu„, în anii mulți de slujire.

Astfel, din mărturisirile împărtășite a rezultat că fiecare în parte a lucrat, „cu dăruire în via Domnului” , după talanții primiți de la Tatăl ceresc. Pe unii i-a ajutat Dumnezeu să ctitorească una sau chiar două biserici și alte așezăminte parohiale, alții au împodobit cu pictură, mobilier și obiecte de cult sfintele lăcașuri în care au slujit 35, 40, 45 sau 50 de ani,  fără întrerupere.

Nu puțini preoți absolvenți ai seminarului au urcat treptele slujirii la catedră,  la facultățile de Teologie și la seminariile din partea de sud-vest, de vest și de nord a țării noastre, au studiat peste hotare și au publicat cărți de referință în domeniul teologic.

De asemenea, din rândul foștilor elevi seminariști s-au ridicat preoți care au activat zeci de ani în activitatea administrativă-bisericească, doamnele preotese fiind implicate în sectoarele social-filantropice, în fundațiile și asociațiile bisericești.

Mai mult de atât, a fost subliniată slujirea „cu timp și fără timp” a credincioșilor încredințați spre păstorire, cu cuvântul și cu fapta, cu toții mărturisind că prin aceasta se simt împliniți din punct de vedere spiritual.

La finalul acestei impresionante revederi colegiale, preoții absolvenți au trăit momente de adâncă emoție și în paraclisul episcopal, unde se țineau, în urmă cu zeci de ani, orele practice de liturgică, omiletică și de catehetică, precum și rugăciunea de seară.

Pentru toate bucuriile și emoțiile acestei zile de neuitat, foștii absolvenți ai acestei „Alma mater” a învățământului teologic bănățean, care au studiat aici cu mult curaj în vremurile grele ale comunismului, veniți acum din eparhiile Maramureșului și Sătmarului, ale Oradiei, Sălajului, Hunedoarei, Aradului, Timișoarei și Caransebeșului, au mulțumit, cu lacrimi și recunoștință, bunului Dumnezeu, dascălilor care i-au format intelectual și moral și părinților trupești care s-au jertfit pentru ca ei să devină slujitori ai Bisericii.