Zile de formare și misiune cu și pentru tineri, în Episcopia Basarabiei de Sud
3 June 2025
În perioada 30 mai – 1 iunie 2025, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, o delegație a Departamentului de Tineret al Eparhiei Banatului de Munte s-a aflat la Cahul (Republica Moldova), unde a susținut un program de formare pentru elevii și studenții aflați la început de drum în ceea ce privește misiunea cu și pentru copiii și tinerii Episcopiei Basarabiei de Sud.
Delegația din Episcopia Caransebeșului a fost formată din: Anita Radics, președintele ATOR Banatul de Munte, Anamaria Iovu, studentă și Cătălina Fiat, elevă, fiecare dintre acestea având roluri importante în cadrul activităților dedicate tinerilor din Banatul de Munte, despre care au și povestit tinerilor prezenți la aceste zile de formare.
Prezenți la activitățile desfășurate au fost, în total, un număr de aproximativ 40 de elevi și studenți din mai multe zone ale Episcopiei Basarabiei de Sud, care vor fi implicați pe de-o parte în conturarea și implementarea strategiei de tineret a eparhiei, pe termen lung, dar și în organizarea evenimentului mult așteptat, de la finalul lunii august 2025 – Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Basarabia de Sud, eveniment ce va reuni un număr de aproximativ 250 de tineri din România și din Republica Moldova. Astfel, activitățile propuse în cadrul celor două zile de pregătire au adus în evidență învățarea, exersarea și înțelegerea importanței lucrului în echipă, descoperirea abilităților și înclinațiilor personale, în scopul de a-și identifica mai ușor, fiecare tânăr, zona în care preferă să activeze, dar și trasarea unui program clar de activități și sarcini ulterioare, menite să întărească grupul de voluntari, să le sporească spiritul de inițiativă și de implicare, să-i facă să se identifice cu această misiune și să-i dezvolte pentru a deveni voluntari bine pregătiți ai unui eveniment important care îi așteaptă.
În același timp, în prima zi a formării, delegația sosită din Episcopia Caransebeșului a participat la o ședință de lucru organizată cu echipa de planificare și implementare a ITO Basarabia de Sud, formată din preoți și profesori, sprijinind conturarea programului și creionarea detaliilor organizării acestui eveniment.
,,A fost o experiență unică datorită faptului că am conștientizat de la bun început misiunea cu care noi mergem în Episcopia Basarabiei de Sud și ne-am dorit să o împlinim așa cum se cuvine. Nădăjduim că, cu ajutorul lui Dumnezeu, primele pietre de la temelia acestei noi lucrări și, totodată, a acestei înfrățiri între noi și tinerii de peste Prut, din Cahul, vor solidifica această misiune și vor avea puterea să nu o lase să se clatine în timpuri de încercare a sa. Misiunea cu și pentru tineri și în special pornirea uneia noi, în vremurile de astăzi, nu este ceva ușor de făcut. Am admirat și admirăm în permanență determinarea, dorința și dragostea acestor prieteni ai noștri de a învăța, de a se dezvolta și de a-și găsi propria identitate în acest mozaic minunat al lucrului cu tinerii, pe care atât de multe eparhii îl alcătuiesc. Suntem alături de ei și rămânem alături de ei chiar și de la distanță, cel puțin până la finalul acestei veri, pentru ca sprijinul nostru să fie constant și sigur”, povestește Anita Radics, coordonatoarea echipei de formare din partea Episcopiei Caransebeșului.
În perioada iunie-august 2025, o serie de întâlniri ulterioare vor mai avea loc în spațiul online, între echipa de formatori din Banatul de Munte și tinerii din Basarabia de Sud, cu scopul de a sprijini pe mai departe procesul de dezvoltare a tinerilor și a lucrării misionare pentru aceștia, din zona respectivă și, totodată, de a sprijini organizarea ITO Basarabia de Sud. Toată această perioadă de pregătire va culmina cu revenirea peste Prut a unei delegații mai numeroase de tineri, din Caraș-Severin, la finalul lunii august, unde vor participa, alături de alți aproximativ 250 de tineri din România și din Republica Moldova, la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Basarabia de Sud.