Hramuri mănăstirești în Episcopia Caransebeșului

28 August 2019 Off By Herea Darius
Hramuri mănăstirești în Episcopia Caransebeșului

La sărbătoarea „Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul”, Așezământul social-monahal „Țara Almăjului” își va sărbători cel de-al doilea hram. Din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de părintele arhimandrit Constantin Timiș înconjurat de un numeros de preoți și diaconi.

Piatra de temelie a acestui așezământ mănăstiresc a fost pusă în 22 septembrie, 2013, de către, Episcopul Caransebeșului. În 29 august 2018, biserica așezământului monahal-social „Țara Almăjului” a fost târnosită  la sărbătoarea „Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul”.

Actualul aşezământ a luat fiinţă din dorinţa şi dragostea unor credincioşi almăjeni, de a avea în mijlocul lor o vatră monahală, dar şi un centru social, unde rugăciunea să fie împletită cu ajutorarea semenilor nevoiaşi şi în suferinţă. În incinta aşezământului va funcţiona şi un cămin pentru persoane vârstnice şi nevoiaşi, un centru pentru tineret, unde vor fi desfăşurate acţiuni educative, culturale, spirituale şi tabere.

Duminică, 1 septembrie, Schitul Bucova își va prăznui ocrotitorul, pe Sf. Dionisie Exiguul. Cu acest prilej, cu binecuvântarea Părintelui Episcop Lucian, Sfânta Liturghie va fi oficiată de părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial alături de un sobor de preoți și diaconi în altarul de vară al așezământului monahal.

Situat într-un cadru natural deosebit, Schitul Sfântul Dionisie Exiguul din Bucova a fost înfiinţat la data de 1 octombrie 2009, fiind primul aşezământ monahal din Patriarhia Română închinat Sfântului Dionisie Exiguul. Accesul rutier la așezământul monahal se face de pe DN 68 Caransebeş – Hațeg, până la Bucova și apoi încă 7 km, la dreapta drumului național. Sfântul Dionisie Exiguul  s-a născut în Scythia Minor între anii 460 şi 470 şi a murit în Italia, la Vivarium, pe la 545-550 și care este considerat părintele erei creştine şi al dreptului bisericesc.

Sunt așteptați să participe la cele două hramuri mănăstirești toți credincioșii iubitori de prăznuire duhovnicească.