Înscrieri pentru programele educaționale „Tabăra din Inima Satului” și „Tabăra din Inima Familiei”

31 January 2020 Off By Herea Darius
Înscrieri pentru programele educaționale  „Tabăra din Inima Satului” și „Tabăra din Inima Familiei”

În perioada 31 ianuarie – 21 februarie 2020, Episcopia Caransebeșului, prin Departamentul misionar și activități cu tineretul, organizează înscrieri pentru comunitățile rurale și urbane din județul Caraș-Severin care doresc să găzduiască cele două tipuri de tabere educaționale pe care Eparhia Caransebeșului le propune în acest an.

Este vorba de Tabăra din Inima Satului – program care se adresează comunităților rurale și de Tabăra din Inima Familiei – adresat comunităților urbane din județ.

Ambele programe se adresează copiilor și tinerilor, pe de o parte, dar și familiei, în ansamblu, pe de altă parte, pentru că ele își propun derularea unor activități educaționale, cultural-artistice, catehetice și de divertisment destinate atât copiilor și părinților.

Tabăra din Inima Satului (TDIS)este un proiect care a avut rezultate remarcabile în anul 2019, când au fost organizate 14 tabere educaționale în 14 sate, de care au beneficiat un număr de 522 de copii și tineri. Printre activitățile propuse în cadrul acestor tabere (cu durata fixă de 5 zile) amintim: ateliere de educație pentru viață, dezvoltare personală, jocuri și concursuri educative, seri tematice, excursii și program de formare duhovnicească. În acest an, în cadrul taberelor, vor fi incluse și ateliere pentru părinți, precum și activități care vizează familia în ansamblul ei

Tabăra din Inima Familiei (TDIF) se adresează parohiilor din mediul urban și este gândit, în linii mari, într-un mod asemănător cu programul TDIS, urmând a se desfășura sub forma unor școli de vară de 5 zile la care vor participa atât copiii, cât și părinții acestora. Și în cadrul acestor școli de vară accentual va fi pus atât pe latura educațională – atelierele de dezvoltare personală și educație pentru viață, cât și pe cea de divertisment – jocuri, concursuri și excursii. De asemenea, se vor desfășura activități destinate părinților și familiei, în general, precum și cu caracter duhovnicesc.

Comunitățile de pe cuprinsul Episcopiei Caransebeșului – sate și orașe, deopotrivă – care doresc să găzduiască aceste tabere, în perioada 18 iunie – 12 septembrie 2020,  sunt așteptate să se înscrie în cadrul acestui program, la numărul de telefon: 0734.77.34.77 – Pr. Mihai Ciucur – coordonatorul programelor TDIS și TDIF.

Partenerii locali sunt parohiile, școlile și autoritățile publice locale din localitățile unde se dorește organizarea acestor tabere, iar pentru înscriere este necesară completarea unui formular și trimiterea acestuia până la data de 21 februarie 2020.

„Având în vedere succesul de anul trecut al programului TDIS, precum și elementele de noutate introduse în acest an, alături de extinderea programului și în mediul urban, considerăm că implicarea comunităților locale în organizarea acestui program reprezintă o investiție pe care Biserica, alături de școală și de autoritățile locale, o fac în sprijinirea și îndrumarea familiei – nucleul de bază al unei societăți sănătoase, familie care este greu încercată în zilele noastre. De aceea, considerăm că organizarea acestor tabere este de bun augur în cât mai multe comunități locale, mai ales că eforturile financiare sunt foarte reduse comparativ cu impactul social ridicat pe care, cu siguranță, aceste tabere îl vor avea”, a precizat părintele Mihai Ciucur – coordonatorul celor două programe.

Desfășurate cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, programele TDIS și TDIF  își propun să ajungă în minim 10 comunități locale din județ, în perioada 18 iunie – 12 septembrie 2020. Ambele programe se vor derula cu sprijinul Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte și se înscriu în șirul de manifestări prilejuite de Anul omagial al pastorației părinților și copiilor în Patriarhia Română.