Credincioșii din Banatul de Munte îl vor cinsti pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul

14 July 2020 Off By Pavel Canea
Credincioșii din Banatul de Munte îl vor cinsti pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul

Se apropie sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul și mai multe sfinte locașuri din Episcopia Caransebeșului se pregătesc pentru a-și sărbători hramul. Catedrala Episcopală din Caransebeș este cel mai important locaș de închinare din Banatul de Munte care în 20 iulie își va cinsti ocrotitorul, întrucât cel de-al doilea hram este „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”. Acest hram i-a fost dat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în data de 12 septembrie 2010, în ziua târnosirii, hramul principal fiind „Învierea Domnului”.

Sfânta Liturghie din ziua hramului va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de un sobor de preoți și diaconi și sunt așteptați credincioși din Caransebeș, dar și din alte zone ale Banatului și nu numai să ia parte la această sărbătoare.

O mănăstire din Episcopia Caransebeșului care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Proroc Ilie este mănăstirea Vasiova care se va bucura de prezența ierarhului Caransebeșului în ajunul sărbătorii, duminică 19 iulie, pentru a marca așa cum se cuvine cea mai importantă sărbătoare a așezământului monahal de la Bocșa. Părintele Episcop Lucian va săvârși Sfânta Liturghie în altarul de vară al mănăstirii, recunoscută pentru prezența izvorului tămăduitor, la care mii de pelerini vin cu credință de vindecare și mântuire atât la hram, cât și în celelalte zile ale anului.

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este și ocrotitorul celor două schituri ce se află pe Muntele Semenic și pe Muntele Mic. Pe acești doi munți din Banatul de Munte va fi oficiată Sfânta Liturghie în ziua hramului de către delegații Preasfințitului Părinte Lucian.

Încă 13 biserici din cele patru protopopiate ale Eparhiei Caransebeșului își vor sărbători hramul. Băuțarul Inferior, Băuţarul Superior, Bucoşniţa, Marga şi Valea Timişului din Protopopiatul Caransebeş, Bogâltin, Luncaviţa, Mehadia, Pătaş şi Pârvova din Protopopiatul Băile Herculane, Oravița Română, Coronini şi Milcoveni din Protopopiatul Moldova Nouă.