Hramul Mănăstirii „Schimbarea la Față” Almăj-Putna

3 August 2020 Off By Pavel Canea
Hramul Mănăstirii „Schimbarea la Față” Almăj-Putna

Așezământul monahal de la marginea satului Putna, județul Caraș-Severin, își va sărbători hramul joi, 6 august. Pentru praznicul „Schimbării la Față a Mântuitorului” mănăstirea din Valea Almăjului se pregătește de sărbătoare pentru a-și primi pelerinii.

Programul de rugăciune va începe încă din ajunul hramului cu Slujba de Priveghere, iar în ziua praznicului Sfânta Liturghie va fi oficiată de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice vor fi date de către grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Iniţiativa de a ridica un aşezământ monahal la marginea satului Putna, de pe Valea Almăjului i-a aparţinut domnului plutonier adjutant Luca Zăvoianu, fiu al satului, care a donat terenul necesar.

Mulți pelerini îi trec pragul, dar în fiecare an credincioșii din zonă și din toată țara, vin în număr mare să primească binecuvântarea lui Dumnezeu participând la rugăciunile şi slujbele care se oficiază cu prilejul hramului.

În toamna anului 1996 a început construcţia mănăstirii şi fost turnată temelia unei clădiri care cuprinde 19 chilii, paraclisul, trapeza şi bucătăria. Lucrările s-au făcut cu ajutorul financiar şi material al credincioşilor, fiind coordonate de domnul Luca Zăvoianu din Putna şi domnul proiectant Popovici Ioan, din părţile Almăjului (stabilit în Caransebeş), fără nici o pretenţie bănească.

Mănăstirea a primit donaţie din partea profesorului Pavel Panduru, directorul şcolii din Prigor, 200 de m2 de grădină. Pe acest teren se află un izvor la care se face procesiune în fiecare an la sărbătoarea „Izvorul Tămăduirii” (prima vineri după Sf. Paşti).