Târnosirea Bisericii din Măureni

13 August 2020 Off By Pavel Canea
Târnosirea Bisericii din Măureni

Sâmbătă, 15 august 2020, la momentul cinstirii Praznicului Adormirii Maicii Domnului, Parohia Măureni, împreună cu Primăria Comunei Măureni, vor găzdui unul dintre cele mai importante momente trăite în istoria comunității locale, reprezentat de târnosirea Bisericii Ortodoxe din Măureni. La acest eveniment va fi prezent Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care va oficia slujba de târnosire a noului locaș de cult, începând cu orele dimineții, urmată fiind se săvârșirea Sfintei Liturghii, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

După aproape 16 ani de muncă desfășurată în folosul zidirii primei biserici ortodoxe din Măureni, cetățenii, credincioșii comunei Măureni se vor bucura de acest moment mult așteptat, care va fi una dintre cele mai mari sărbători din istoria satului Măureni. Piatra de temelie a bisericii a fost așezată în data de 6 decembrie 2004, de către Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, pe atunci episcop al Caransebeșului. De la acea dată, lucrările de construire a noului locaș de cult au putut înainta, prin sprijinul, înțelegea și buna comunicare oferite în mod constant din partea Primăriei Comunei Măureni și a primarilor Traian Pușcaș (2000-2016) și Brian Filimon (începând din 2016), precum și a donatorilor care au contribuit în mod semnificativ la înfrumusețarea și îmbogățirea bisericii, de-a lungul timpului.

Până la zidirea și definitivarea lucrărilor acestei biserici, sfintele slujbe se desfășurau într-o capelă improvizată în sala Casei Tineretului Catolic, ca urmare a donării ei credincioșilor ortodocși, în anul 1965, de către germanii ce încă locuiau, în acele vremuri, în satul Măureni. După 53 de ani de la acel moment, în data de 6 decembrie 2018, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a binecuvântat noul locaș de cult ridicat, pentru ca slujbele religioase să poată fi desfășurate în noua biserică încăpătoare, corespunzătoare, în condiții de siguranță, până la târnosirea ei, o dată cu definitivarea lucrărilor de zidire și înfrumusețare.

Biserica Ortodoxă din Măureni a fost și este o dorință și o necesitate a tuturor credincioșilor ortodocși ai parohiei, aceștia neavând, timp de zeci de ani, un loc potrivit pentru desfășurarea slujbelor religioase. După aproape 16 ani de trudă, implicare, comunicare, credință și rugăciune înaintea lui Dumnezeu, Biserica Ortodoxă a Parohiei din Măureni va fi târnosită, trecând, în amintirea și istoria satului, în rândul unora dintre cele mai mari evenimente care a avut loc în satul Măureni.

Program liturgic cu prilejul târnosirii