Sărbătoarea hramului la Mănăstirea Călugăra

28 September 2020 Off By Pavel Canea
Sărbătoarea hramului la Mănăstirea Călugăra

Obștea monahală a Mănăstirii Călugăra din județul Caraș-Severin se pregătește zilele acestea pentru ziua hramului. În fiecare an la data de 1 octombrie, când Biserica noastră o cinstește pe Maica Domnului, mănăstirea ce se află în vecinătatea oraşului cărăşean Oraviţa, intensifică programul de rugăciune. Sărbătoarea „Acoperământul Maicii Domnului” este cea mai importantă pentru această așezare monahală și de aceea rânduielile liturgice cu prilejul hramului vor începe încă de miercuri.

La ora 18:00 va avea loc întâmpinarea Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Parohia Măru, ce a fost pictată în Muntele Athos în anul 1520. În continuare se va săvârși Slujba Privegherii, iar la ora 24:00 Sfânta Liturghie.

Joi, în ziua hramului, va fi prezent și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care va binecuvânta paraclisul cel nou al mănăstirii și va oficia Sfânta Liturghie.

Pe locul unde astăzi se înalţă biserica mănăstirii, se găsea o peşteră unde, la jumătatea secolului al XIX-lea, au fost descoperite osemintele bine mirositoare ale unui pustnic, câteva obiecte bisericeşti, dar şi o icoană a Maicii Domnului, pictată, se pare, în Sfântul Munte Athos. Această descoperire a convins localnicii să ridice o mănăstire în acel loc, care a fost sfinţită de episcopul Emilian Kengelat al Vârşeţului în ziua de 1 octombrie 1861.

Atât icoana descoperită acolo, cât şi izvorul din curtea mănăstirii, au fost considerate aducătoare de vindecare sufletească şi trupească, mulţime de credincioşi, din ţară, dar şi din străinătate, venind an de an la praznicul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului.