Părintele Gheorghe Șuvăgău a trecut la Domnul

22 March 2021 Off By Herea Darius
Părintele Gheorghe Șuvăgău a trecut la Domnul

În sâmbăta prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron, când Biserica Ortodoxă săvârșește pomenirea morților, părintele Gheorghe Șuvăgău s-a mutat în veșnicie.

Părintele Gheorghe Șuvăgău, fiul lui Gheorghe și al Nataliei, s-a născut la data de 25.08.1940 în localitatea Zăgujeni din județul Caraș-Severin. Studiile primare le-a urmat în satul natal, iar școala gimnazială la Liceul „C. D. Loga” din Caransebeș. A absolvit liceul în cadrul actualului Colegiu „Traian Doda”, după care a urmat cursurile Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș până în anul IV, fără a i se mai permite înscrierea în anul V, din motive politice.

În anii în care nu i-a fost permis să își termine studiile teologice, tânărul Gheorghe Șuvăgău a fost angajat ca muncitor necalificat la uzinele în construcție de la Reșița, ulterior calificându-se la Școala de Șoferi Profesioniști din Caransebeș și fiind repartizat la IGOC Caransebeș ca șofer pe diferite mijloace de transport.

Și-a continuat anul V de studii la Seminarul Teologic din Caransebeș în anul 1964. După finalizarea studiilor la Seminarul din Caransebeș, dă  admitere la Facultatea de Teologie din Sibiu, unde studiază doar doi ani, transferându-se ulterior la Institutul de Teologie din București în anul 1980.

În anul 1964, s-a căsătorit cu Ana Grozăvescu din comuna Teregova. A fost hirotonit diacon la Caransebeș, iar, în anul 1965, i-a fost repartizată parohia în localitatea Plavișevița din Protopopiatul Orșova. Doi ani mai târziu, a fost transferat, la cerere, la Parohia Globu Rău, comuna Mehadia, unde slujește până în anul 1973, când a fost mutat la Parohia Mâtnicul Mare. În perioada în care a slujit ca preot paroh la Mâtnicul Mare, părintele Șuvăgău a lucrat și în cadrul Protopopiatului Caransebeș.

În anul 1995, a venit preot la Caransebeș, în Parohia nr. 2, unde a slujit alături de părintele protopop Dimitrie Grama și de viitorii preoți ai parohiei Balta Sărată, părintele Gabriel Tat și părintele Alin Câmpean.

În anul următor, după reînființarea Episcopiei Caransebeșului, a fost numit consilier economic de Preasfințitul Episcop Emilian Birdaș, fiind parte din colectivul consilierilor eparhiali care s-au implicat în construirea noii Catedrale Episcopale la Caransebeș. A slujit în această funcție și alături de Preasfințitul Episcop Laurențiu Streza, pentru o scurtă perioadă, după care s-a retras, rămânând doar preot paroh la Parohia nr. 2 din Balta Sărată, parohie păstorită până la data de 01.10.2002, când s-a pensionat.

Sâmbătă, 20 martie, în ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Teodor, când Biserica Ortodoxă Română săvârșește pomenirea morților, părintele Gheorghe Șuvăgău a plecat la Domnul, Cel pe care L-a slujit, cu dedicare și dragoste, întreaga viață. În seara zilei de 22 martie, începând cu ora 19, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, va săvârși o slujbă de pomenire la căpătâiul părintelui Șuvăgău, urmând ca slujba de prohodire, precedată de Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, să fie săvârșită marți, 23 martie, începând cu ora 12, la Cimitirul „Sfântul Ioan” din Caransebeș.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!