Vor debuta „Zilele credinței și culturii” în Episcopia Caransebeșului

6 May 2021 Off By Pavel Canea
Vor debuta „Zilele credinței și culturii” în Episcopia Caransebeșului

Cel mai reprezentativ sfânt locaș din Episcopia Caransebeșului va polariza și anul acesta, după o frumoasă tradiție, o serie de manifestări spiritual-culturale, prilejuite de sărbătoarea hramului. Duminica Tomii va fi ziua în care aceste evenimente vor debuta prin oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de arhierei, preoți și diaconi.

Astfel, duminică, 9 mai, în Catedrala Episcopală din Caransebeș Sfânta Liturghie va începe la ora 9:00, la finalul căreia va fi lansat albumul aniversar „Catedrala Episcopală din Caransebeș – mărturia unui vis împlinit”.  

În cinstea acestei sărbători se va desfășura în aceeași zi un eveniment cultural-artistic găzduit în curtea interioară a reședinței episcopale, începând cu ora 16.00. Un quartet de coarde al Filarmonicii Banatul din Timișoara și cvintetul Anatoly al Operei din Brașov, vor interpreta piese din repertoriul național și internațional cu conținut divers. Evenimentul integral va fi transmis pe pagina de Facebook a Catedralei Episcopale din Caransebeș și a Episcopiei Caransebeșului.

Zilele credinței și culturii ediția a 14-a vor continua joi, 13 mai, prin Festivalul Coral „Miron Cristea” ediția a 11-a. La ora 15:00 va avea loc vernisarea expoziției „Armonii Cromatice 12” a grupului de artiști prezenți la Galeria de Artă „Corneliu Baba”„ a Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeș. Începând cu ora 16:00, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș va fi susținut un recital muzical coral de mai multe ansambluri corale.

Cel de-al treilea eveniment cultural-artistic prilejuit de hramul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” va fi Piesa de teatru „Micul prinț”, jucată duminică, 16 mai, de către elevii seminariști de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, la Casa de Cultură „George Suru” din municipiu.

Într-un format inedit va fi organizat anul acesta „Festivalul de poezie în grai bănățean” sâmbătă, 29 mai, în parteneriat cu „Asociația scriitorilor în grai băbățean” și cu „Ansamblul Timișul” din Timișoara, în  curtea Centrului Eparhial.

Șirul manifestărilor din cadrul Zilelor credinței și culturii în Episcopia Caransebeșului se va încheia prin comemorarea eroilor bănățeni la Crucea-monument de la Domașnea, joi, 10 iunie, la praznicul Înălțării Domnului. Vor participa la acest eveniment și Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” din Timișoara.

Toate manifestările se vor desfășura cu respectarea tuturor măsurilor de igienă și distanțare fizică, impuse de autorități pentru această perioadă de pandemie. Intrarea va fi liberă în limita locurilor disponibile prevăzute de legislație.