Schitul Bogâltin își va prăznui ocrotitorii

25 June 2021 Off By Herea Darius
Schitul Bogâltin își va prăznui ocrotitorii

La sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, marți, 29 iunie, Schitul Bogâltin, din județul Caraș-Severin, își va cinsti ocrotitorii. Începând cu ora 7.00 va fi oficiată slujba sfințirii apei mici, urmată de Acatistul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Bucuria praznicului va continua în prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care va sfinți clopotele și crucile recent amplasate în incita schitului, iar începând cu ora 9.00, împreună cu părintele stareț ieromonah Filotei Gherman și cu un sobor de preoți și diaconi, va săvârși Sfânta și Dumnezeiască Liturghie.

Așadar, și în acest an, credincioșii sunt așteptați la prăznuirea hramului, fiindcă acest eveniment reprezintă, cu siguranță, un moment de reîntoarcere la tradiție, de sărbătoare și de reîntâlnire în rugăciune la așezământul monahal de pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu.

Schitul Bogâltin a luat fiinţă din dorinţa credincioşilor de a avea un locaş monahal în preajma munţilor Cornerevei, unde călugării să se roage neîncetat pentru lume. Piatra de temelie a bisericii s-a pus în anul 1949, construcţia schitului fiind dirijată şi executată de ctitorul Ioan Rădulescu cu sprijinul credincioşilor din Bogâltin, Cornereva şi de pe Valea Almăjului. Odată cu plecarea maicilor la alte mănăstiri, s-a reluat firul vieţuirii monahale, prin venirea aici a părintelui ieromonah Filotei Gherman, care a fost numit stareţ, şi a părintelui Ciprian Miclea, schitul redevenind schit de călugări, aşa cum a fost încă de la întemeierea lui, în anul 1949. În prezent, se derulează mai multe lucrări de renovare şi înfrumuseţare a acestui sfânt locaș. (Claudiu Românu)