Hram la Schitul „Sfântul Mucenic Pantelimon” din Caransebeș

26 July 2021 Off By Pavel Canea
Hram la Schitul „Sfântul Mucenic Pantelimon” din Caransebeș

În fiecare an în data de 27 iulie, foarte mulți credincioși din Episcopia Caransebeșului, precum și din alte părți, vin la Schitul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din Caransebeș, într-o zi specială pentru așezământul monahal, întrucât își cinstește ocrotitorul, pe sfântul tămăduitor, doctor fără de arginți, Pantelimon. 

Și în acest an sunt așteptați credincioși și pelerini din municipiu, dar și din alte părți ale țării să ia parte la bucuria hramului.

Din încredințarea Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului marți, 27 iulie, Sfânta Liturghie va fi oficiată de părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, alături de un sobor de preoți și diaconi, în altarul de vară al schitului.

Toți cei care vin să se roage la Sfântul Pantelimon vor avea bucuria să se închine și la o părticică din moaștele sfântului tămăduitor, aduse la acest așezământ monahal în anul 2017, din București, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

După sfânta slujbă bucuria praznicului va continua cu o agapă frăţească oferită de părintele stareţ Ioachim tuturor credincioşilor ce sunt așteptați să participe și în acest an la hram. Metocul se află în curs de amenajare, sub purtarea de grijă a părintelui stareţ Ioachim Rad.

Sfântul Pantelimon a trăit în primele veacuri creștine, primind cununa muceniciei în anul 303. Acest sfânt tămăduitor, care tânăr fiind a plecat prin martiriu din această lume la aproximativ 23-25 de ani. În momentul decapitării sfântului din rana lui nu a curs sânge, ci lapte, iar măslinul de care a fost legat a rodit în acel moment.