Zilele Credinței și Culturii în Anul omagial al rugăciunii

28 April 2022 Off By Herea Darius
Zilele Credinței și Culturii în Anul omagial al rugăciunii

Aflate la ediția a XV-a, Zilele Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului se vor desfășura anul acesta, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în perioada 1-8 mai.

Manifestările vor debuta în Duminica Tomii, 1 mai, când Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” își va sărbători hramul festiv. Cu acest prilej, începând cu ora 9,30, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie va fi săvârșită de un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Începând cu ora 18,00, hramul festiv al maicii tuturor bisericilor din Eparhia Banatului de Munte va continua cu un concert de muzică bizantină, susținut de Corul Mănăstirii Nera, chiar în incinta Catedralei Episcopale.

Luni, 2 mai, și marți, 3 mai, începând cu ora 9,30, în Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeșului, se va desfășura Simpozionul Internațional „Rugăciunea și mărturisirea în viața Bisericii și relevanța lor pentru societatea post-modernă”.

Joi, 5 mai, începând cu ora 16,00, curtea interioară a Reședinței episopale va deveni scena iubitorilor de grai popular bănățean, prin desfășurarea celei de-a XII-a ediții a Festivalului de poezie în grai bănățean „Credință și lumină”.

Tot la a XII-a ediție a ajuns și Festivalul coral de muzică religioasă „Miron Cristea”, care va aduna, sub cupola sa, sâmbătă, 7 mai, începând cu ora 11,00, în Catedrala Episcopală, armoniile muzicale a 14 coruri din Episcopia Caransebeșului, Arhiepiscopia Timișoarei, Arhiepiscopia Aradului și Episcopia Devei și Hunedoarei.

Evenimentul se va încheia cu piesa de teatru „Mironosițele” de Victor Ion Popa, susținută de elevii Seminarului Teologic Liceal „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, duminică, 8 mai, începând cu ora 17,00, la Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș.

Cea de-a XV-a ediție a Zilelor Credinței și Culturii va fi un regal al spiritualității și culturii în lumina rugăciunii, prilejuit de sărbătorirea festivă a hramului Catedralei Învierea Domnului din Caransebeş (Duminica Tomii) și de proclamarea în Patriarhia Română a anului 2022 ca Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.