Sărbătoarea „Acoperământul Maicii Domnului” în Episcopia Caransebeșului

26 September 2022 Off By Pavel Canea
Sărbătoarea „Acoperământul Maicii Domnului” în Episcopia Caransebeșului

În Episcopia Caransebeșului sunt două așezăminte monahale ce au ca hram, sărbătoarea „Acoperământul Maicii Domnului”. Atât Mănăstirea Brebu, cât și Mănăstirea Călugăra din județul Caraș-Severin, vor îmbrăca haine de mare sărbătoare, sâmbătă, 1 octombrie, pentru a o cinsti pe Maica Domnului.

În acest an Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului va fi alături de obștea și credincioșii Mănăstirii Călugăra, în ziua hramului. Credincioșii care aleg să fie împreună cu obștea așezământului monahal se vor bucura de prezența icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Măru, precum și de moaștele Sfinților Ierarhi Iosif cel Nou de la Partoș și Andrei Șaguna de la Catedrala episcopală din Caransebeș, aduse cu binecuvântarea Părintelui Episcop Lucian. De asemenea, tot la această sărbătoare, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioanichie, Mitropolitul Muntenegrului și a Preasfințitului Părinte Metodie, Episcop de Budimlja-Nikšič, va fi prezentă o delegație de la Mănăstirea Kosijerevo – Muntenegru, mănăstire ce este înfrățită cu Mănăstirea Călugăra.

Sărbătoarea va debuta vineri, 30 septembrie, începând cu ora 18:00, prin întâmpinarea sfintelor moaște și a delegației Bisericii Ortodoxe Sârbe din Muntenegru. Va urma slujba privegherii (Vecernia Mare și Utrenia) cu procesiune în incinta mănăstirii. La ora 00:00 se va oficia Sfânta Liturghie, urmată de Acatistul Acoperământului Maicii Domnului și Psaltirea Maicii Domnului. De asemenea, se vor săvârși și acatistele Sfântului Apostol și Evanghelist Luca și a Sfinților Ierarhi Iosif cel Nou de la Partoș și Andrei Șaguna.

În dimineața hramului se va săvârși slujba de sfințire a apei și Taina Sfântului Maslu după care, la ora 9:00, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian va oficia Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Sunt invitați toți cei care doresc să aducă închinare Maicii Domnului, Sfântului Apostol și Evanghelist Luca și a Sfinților Ierarhi Iosif cel Nou de la Partoș și Andrei Șaguna să se alăture în rugăciune obștii Mănăstirii Călugăra.

Totodată, la Mănăstirea Brebu, va fi oficiată Sfânta Liturghie de către un delegat al Preasfințitului Părinte Lucian, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, pentru a aduce și aici preacinstire Maicii Domnului așa cum se cuvine, în ziua hramului. Obștea acestui așezământ monahal invită credincioși și pelerini din Banatul de Munte, dar și din alte zone ale țării, să participe la hramul mănăstirii ocrotite de Maica Domnului.