Prezentarea noului Regulament al cimitirelor în Episcopia Caransebeșului

18 May 2021 Off By Pavel Canea
Prezentarea noului Regulament al cimitirelor în Episcopia Caransebeșului

Ca urmare a hotărârii Permanenței Consiliului Eparhial, Departamentul Cimitire, Monumente și Servicii Funerare a Eparhiei Banatului Montan, desfășoară în această perioadă o acțiune de prezentare a noului regulament al cimitirelor din Biserica Ortodoxă Română.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian luni, 17 mai, s-a desfășurat prima întrunire cu preoții din Eparhie. În sala de ședință a Protopopiatului Reșița părinții inspectori eparhiali, Petrică Timiș și Marius Dănănău au prezentat regulamentul clericilor din cele trei cercuri pastoral-misionare ale Protopopiatului.

„Este prima întâlnire  de prezentare a noului regulament al cimitirelor din Biserica Ortodoxă Română, iar zilele următoare vom merge și în celelalte protopopiate. Ne dorim o uniformizare a unor bune practici şi o aplicare cât mai temeinică şi riguroasă a acestora, astfel încât toate cimitirele din Episcopia Caransebeșului să fie sistematizate, să aibă actele de proprietate și cele de concesiune bine organizate. De asemenea, se urmăreşte să fie cât mai îngrijite şi curate, iar credincioşii care deţin locurile de înmormântare să le folosească în mod responsabil”, a afirmat părintele Marius Dănănău.

În cadrul prezentării preoții prezenți au luat cuvântul pe baza noului regulament, discutând şi adresând întrebări despre punerea în practică a acestuia, dezbaterile dovedindu-se foarte bogate şi utile.

În Patriarhia Română, ideea înființării unui Regulament al cimitirelor a fost discutată pentru prima oară în ședința sinodală din 11-13 decembrie 1967. Cu privire la elaborarea noului regulament, părintele inspector Petrică Timiș a evidențiat faptul că „este al doilea Regulament al cimitirelor din istoria Bisericii Ortodoxe Române şi are ca noutate faptul că în anexa lui sunt prezentate principalele documente utilizate în administrarea unui cimitir. Sunt avute în vedere toate cimitirele, inclusiv cele mai mici, de la sate, care pot fi şi ele sistematizate. Pe de altă parte ne bucurăm că și Episcopia Caransebeșului a contribuit cu propuneri care au fost luate în considerare pentru varianta consolidată a proiectului de text al noului regulament”.

Acțiunea de prezentare a regulamentului este organizată și în contextul Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor.

Noul Regulament al cimitirelor din Biserica Ortodoxă Română a intrat în vigoare începând cu data de 11 decembrie 2020. Din punct de vedere structural, acesta cuprinde 51 de articole reunite în 12 capitole. Acest nou Regulament este, în același timp, o continuare și o actualizare a tradiției ortodoxe românești privind cinstirea mormintelor celor adormiți în Domnul, precum și îngrijirea cimitirelor.