Lansarea programului de tabere TDIS în Episcopia Caransebeșului

14 June 2022 Off By Herea Darius
Lansarea programului de tabere TDIS în Episcopia Caransebeșului

Cel mai mare program de tabere din Caraș-Severin și, totodată, cel mai cunoscut program de educație non-formală – Împreună pentru copiii noștri, debutează miercuri 15 iunie 2022, la Mehadia, acolo unde se va deschide prima tabără din această vară, pentru 25 de copii din localitate.

Peste 720 de copii beneficiari, mai bine de 100 de formatori și voluntari implicați în proiect, 16 tabere educaționale (14 în mediul rural și 2 în mediul urban), beneficiari din peste 30 de comunități (sate și orașe) implicate în proiect și 80 de zile de tabără – sunt cifrele pe care și le propune în acest an proiectul educațional Împreună pentru copiii noștri, concretizat în cele două tipuri de tabere: Tabăra din Inima Satului în localitățile rurale și Tabăra din Inima Familiei în cele urbane.

Proiectul este derulat și în acest prin intermediul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, cu sprijinul Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte și al partenerilor locali, respectiv parohiile, unitățile de învățământ și autoritățile locale din cele 16 localități care vor găzdui taberele în această vară. De asemenea, beneficiază de sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin, al Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin și al altor parteneri, precum: Asociația Învățătorilor Caraș-Severineni, Centrul de Tineret Moniom și Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici”.

Programul de tabere se va desfășura în perioada 15 iunie – 3 septembrie 2022, în prima parte a verii urmnâd să se desfășoare 10 tabere, după următorul program: TDIS Mehadia (15-19 iunie), TDIS Ticvaniu Mare-Secășeni (18-22 iunie), TDIS Moniom (24-28 iunie), TDIF Bocșa (26-30 iunie), TDIS Borlova (30 iunie-4 iulie), TDIS Teregova (1-5 iulie), TDIS Potoc (4-8 iulie), TDIS Vărădia-Mercina (6-10 iulie), TDIS Bucova-Băuțar (11-15 iulie), TDIS Cărbunari (11-15 iulie).

După o lună de pauză, programul va continua cu următoarele 6 tabere: TDIS Marga (16-20 august), TDIS Grădinari-Greoni (17-21 august), TDIS Măureni (22-26 august), TDIF Oravița (27-31 august), TDIS Poiana Buchin (29 august – 2 septembrie), TDIS Sichevița (30 august – 3 septembrie).

Și în acest an, conceptul de tabere TDIS propune copiilor o serie de ateliere în context non-formal și interactiv, după cum urmează: educație pentru viață, dezvoltare personală, lucru în echipă și comunicare, ateliere artistice, jocuri, concursuri și seri tematice, precum și ateliere de formare duhovnicească. Toți copiii participanți vor primi kit-ul taberei (format din: tricou, mapă, broșură și pix), precum și premii constând în diplome și cărți.

Tot în cadrul proiectului, este programat și Festivalul de tradiții populare „De prin zestrea Banatului”, care se va desfășura la Reșița în data de 24 septembrie, precum și Gala TDIS, care va avea loc la Caransebeș, în data de 10 decembrie 2022.

            Programul se desfășoară cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și beneficiază de aportul a peste 100 de voluntari, formați în cadrul programului.

Coordonatoarea rețelei de voluntari, Anita Radics, a mărturisit: Ne-am pregătit mult pentru acest nou început de TDIS, pe care l-am așteptat cu nespus de multe emoții.  Și acum avem emoții, ne gândim constant dacă nu am uitat anumite aspecte sau detalii care țin de buna organizare a echipelor, atelierelor și a activităților noi pe care le-am adus în program, dar și de gestionarea echipelor de copii în sine, pentru că, aflându-ne la cea de-a patra ediție de TDIS, putem spune că în cele 29 de tabere pe care le-am organizat până acum, am văzut lucruri și ne-am confruntat cu diverse situații care ne-au provocat să acționăm în moduri diferite față de cum am fi făcut-o până acum. 

Pentru noi, vara începe abia acum, pentru că de acum începem să o simțim cu adevărat. Din 2019, verile noastre chiar dacă au însemnat mai multă muncă, au ajuns să fie confundate cu taberele și chiar, putem spune, să nu concepem ca o vacanță de vară să o putem trăi fără TDIS.

Ne așteaptă o vară lungă, plină și suntem convinși că frumoasă. Ne-am pus în rucsaci, cu toții, câte aproximativ 700 de zâmbete și mii de amintiri și iată-ne că mergem să le împărțim fiecărui copil, timp de trei luni de zile”.

„Suntem recunoscători tuturor celor care și în acest an au făcut posibilă organizarea taberelor în comunitățile lor – preoților din parohiile noastre, dascălilor din comunitățile gazdă, reprezentanților administrațiilor și instituțiilor județene și locale partenere în cadrul proiectului, oamenilor de bine care sprijină acest proiect, precum și părinților care sunt alături de noi în acest demers.

De asemenea, aducem mulțumirea noastră formatorilor și voluntarilor noștri, membri ai ATOR Banatul de Munte, care sunt resursa noastră cea mai de preț și care, prin modelul vieții lor sunt, cu adevărat, aluatul cel puțin care „dospește toată frământătura” (Galateni 5,9).

Invităm pe toți cei care, într-un fel sau altul, sunt parte din acest proiect – copii și tineri beneficiari, părinți, parteneri locali, voluntari, oameni de bine sau reprezentanți ai instituțiilor partenere – să primească TDIS în viața lor cu inima deschisă și cu dorința ca, împreună, să fim acea schimbare pe care ne-o dorim astăzi în lume. O schimbare în care noi credem și pentru care am gândit acest proiect de suflet și pentru suflet, menit să aducă speranță, mângâiere și sens.

Punând în centrul preocupărilor noastre rugăciunea, suntem convinși că, prin rânduiala lui Dumnezeu, TDIS va aduce și în acest an lumină și bucurie în sufletele curate ale copiilor și tinerilor noștri, după cuvântul Mântuitorului care ne îndeamnă pe toți: „Eu sunt Lumina lumii; cel ce Îmi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții” (Ioan 8,12)” (Pr. Mihai Ciucur – coordonatorul proiectului)