PS Ieronim Sinaitul a fost ales Episcop al Daciei Felix

5 July 2022 Off By Herea Darius
PS Ieronim Sinaitul a fost ales Episcop al Daciei Felix

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales marţi, prin vot secret, pe Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul în demnitatea de Episcop al Daciei Felix.

Alegerea a avut loc în timpul sedinței de lucru, desfăşurate sub preşedinţia Patriarhului Daniel, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei.

Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul a fost ales în anul 2009 Episcop vicar patriarhal, cu titulatura „Sinaitul”, și hirotonit arhiereu în 29 mai 2014 în Catedrala Patriarhală din București.

Pentru aceeaşi demnitate, a candidat şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

PS Ieronim a primit 29 de voturi din cele 46 de voturi exprimate. Anuntul a fost făcut de Președintele Sfântului Sinod, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

După alegere, PS Ieronim I-a mulțumit Bunului Dumnezeu și membrilor Sfântului Sinod pentru misiunea încredințată în slujirea românilor din Serbia, potrivit Radio Trinitas.

Lucrările şedinţei de lucru a Sfântului Sinod au fost precedate de slujba de Te Deum oficiată de Preasfințitul Sofian Brașoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului.

Episcopia Daciei Felix este o eparhie a Bisericii Ortodoxe Române care are jurisdicție asupra comunităților ortodoxe românești din Serbia și se află în jurisdicția directă a Patriarhiei Române cu sediul la Vârșeț.

Scaunul de Episcop al Episcopiei Daciei Felix a devenit vacant la data de 17 februarie 2022, prin transferarea temporară a Preasfințitului Părinte Daniil Stoenescu în postul de Arhiereu vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Până la întronizarea noului Episcop, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, asigură locotenența episcopală.

Biografie

Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul s-a născut în 21 noiembrie 1959, în Brădești, județul Buzău.

A urmat Școala Generală din Bușteni, județul Prahova, după care doi ani la Liceul Mefin din Sinaia. A urmat cursurile Seminarului Teologic din București (1976-1981) și ale Institutului Teologic de Grad Universitar din București (1982-1986), fiind licențiat în teologie în anul 1986.

În același an a intrat în viața monahală, iar după câteva luni de noviciat, a fost călugărit la Mănăstirea Bistrița – județul Neamț, în 2 ianuarie 1987.

În 29 aprilie 1988 a fost numit preot slujitor la Catedrala Patriarhală din București, încredințându-i-se și misiunea de bibliotecar al Palatului Patriarhal.

La recomandarea fostului Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Roman Ialomițeanul, în data de 1 martie 1990, a fost numit Eclesiarh al Catedralei patriarhale din București.

A fost hirotesit protosinghel în 25 decembrie 1990, și apoi arhimandrit la 10 aprilie 1994, la propunerea Patriarhului Teoctist. Tot în anul 1994 a fost numit Reprezentant al Patriarhiei Române la Locurile Sfinte și superiorul Așezămintelor românești de la Ierusalim, Iordan și Ierihon.

În anul 2009 a fost ales Episcop vicar patriarhal, cu titulatura „Sinaitul”, și hirotonit arhiereu în 29 mai 2014 în Catedrala Patriarhală din București.

(www.basilica.ro)