Praznicul Învierii la Catedrala Episcopală din Caransebeș

28 April 2019 Off By Pavel Canea
Praznicul Învierii la Catedrala Episcopală din Caransebeș

La Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş, au venit mulți credincioşi să participe la slujba Învierii Domnului. Ei au primit Lumina Sfântă de la Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului. Asemenea anilor precedenți, Sfânta Lumină de la Mormântul Domnului din Ierusalim a fost adusă în Episcopia Caransebeşului de o delegaţie a eparhiei, care s-a deplasat la Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara, unde au întâmpinat Sfânta Lumină, adusă cu un avion de la Bucureşti.

Ierarhul a oficiat prima parte a Utreniei Învierii din noaptea Sfintelor Paşti, pe esplanada Catedralei episcopale. Părintele Episcop i-a îndemnat pe credincioșii ce au umplut centrul civic să rămână mărturisitori ai Învierii Mântuitorului în toată vremea, nu doar în noaptea sfântă a Învierii.

Sfânta slujbă a continuat în catedrală, unde potrivit obiceiului ierarhul a sfinţit „Paştile”, pâinea şi vinul, din care credincioşii vor lua în fiecare zi din Săptămâna Luminată.

Sfânta Liturghie a praznicului Învierii Domnului a fost săvârşită la Catedrala episcopală, în prima zi a Sfintelor Paşti, de către Preasfinţitul Lucian. La sfânta slujbă au participat autorități centrale și județene, precum și numeroşi credincioşi, iar răspunsurile au fost date de corul acestui sfânt locaş, condus de părintele Gheorghe Tistu.

„Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru acest mare dar și anume faptul că ne-a împăcat pe noi oamenii cu Dumnezeu Tatăl și Raiul s-a deschis prin rugăciunea tâlharului pocăit care a spus către Mântuitorul: «pomenește-mă Doamne când vei veni în Împărăția Ta», iar Mântuitorul răstignit pe Cruce i-a spus: «astăzi vei fi cu Mine în Rai». Noi trebuie să-L rugăm pe Domnul să ne pomenească și pe noi când va veni întru Împărăția Sa și să auzim glasul Lui în inima noastră căci și nouă ca fii ai Învierii ne spune Iisus Hristos Cel răstignit și înviat astăzi veți fi cu Mine în Rai. Domnul nostru a înviat de aceea datori suntem să spunem tuturor această veste bună care mântuiește neamul omenesc, să ne salutăm între noi cu acest salut mărturisitor și binecuvântat: «Hristos a înviat, Adevărat a înviat!»”, a arătat Părintele Episcop Lucian.

La orele 18:00, Preasfinţia Sa a oficiat slujba Vecerniei sau „A Doua Înviere”, în Catedrala episcopală din Caransebeş, în cadrul căreia, potrivit tradiţiei Bisericii noastre, a fost citită pericopa evanghelică în mai multe limbi.