Hramul Așezământului monahal social „Țara Almăjului”

13 May 2019 Off By Pavel Canea
Hramul Așezământului monahal social „Țara Almăjului”

Credincioșii almăjeni s-au bucurat în această duminică a doua după Paști la sărbătoarea Așezământului monahal social „Țara Almăjului” Bozovici, întrucât Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica acestui așezământ monahal. Au venit foarte mulți credincioși să se alăture obștii monahale deoarece acest așezământ în Duminica Mironosițelor își sărbătorește hramul principal, Învierea Domnului, fiind sărbătorit în cea de-a doua duminică după Paști. Așezământul mai are se de asemenea și un al doilea hram, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

„Ne-am bucurat duhovnicește la acest așezământ monahal și am învățat de la femeile mironosițe, râvna, evlavia, smerenia, modestia și dragostea supremă față de Mântuitorul, căci ele dis de dimineață au alergat la mormânt ca să ungă cu miresme trupul Mântuitorului. Trebuie să alergăm și noi mai des la sfânta biserică, la rugăciune, la fapte bune și la cultivarea sfintelor virtuți ale desăvârșirii, astfel încât să ne putem asemăna și noi cu femeile mironosițe și cu sfinții apostoli care ne-au învățat pe noi să spunem și să mărturisim cu timp și fără timp că Hristos a înviat”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Foarte mulți copii și tineri au venit îmbrăcați în haine populare specifice Văii Almăjului să se roage împreună cu Părintele Episcop Lucian, soborul de preoți și diaconi și ceilalți credincioși, printre care au fost și autorități locale. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Piatra de temelie a acestui așezământ mănăstiresc a fost pusă în 22 septembrie, 2013, de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. În 29 august 2018, biserica așezământului monahal-social „Țara Almăjului” a fost târnosită  la sărbătoarea „Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul”.

Acest așezământ condus de părintele profesor și ctitor Petrică Zamela, prosperă de la o zi la alta, vedem cum din punct de vedere spiritual acest așezământ înaintează foarte mult, dar și din punct de vedere material se conturează și se definește. Credem că aici în centrul Văii Almăjului vom împleti în chip armonios Liturghia cu filantropia pentru că oamenii din această zonă aveau nevoie de un asemenea așezământ”, a mai spus Părinte Episcop.

Actualul aşezământ a luat fiinţă din dorinţa şi dragostea unor credincioşi almăjeni, de a avea în mijlocul lor o vatră monahală, dar şi un centru social, unde rugăciunea să fie împletită cu ajutorarea semenilor nevoiaşi şi în suferinţă. În incinta aşezământului va funcţiona şi un cămin pentru persoane vârstnice şi nevoiaşi, un centru pentru tineret, unde vor fi desfăşurate acţiuni educative, culturale, spirituale şi tabere.