Mănăstirea Băile Herculane și-a sărbătorit hramul

8 September 2019 Off By Herea Darius
Mănăstirea Băile Herculane și-a sărbătorit hramul

Cu prilejul praznicului Nașterii Maicii Domnului, duminică, 8 septembrie, Mănăstirea Băile Herculane și-a prăznuit hramul. Sărbătoarea a debutat cu o procesiune de la așezământul monahal până la altarul de vară, acolo unde s-a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, de către părintele Călin Ianchiș – secretar eparhial al Episcopiei Caransebeșului, alături de părintele protopop Iosif Frenț al Protopopiatului Băile Herculane și de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, numeroși copii, tineri și vârstnici s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului.

În cuvântul de învățătură, părintele Călin Ianchiș a vorbit despre bunătatea și dragostea lui Dumnezeu față de oameni: „Dumnezeu ne-a iubit atât de mult, încât ne-a creat, iar în momentul în care noi am căzut, El ne-a ridicat. Și pentru că această ridicare a noastră nu putea să fie înfăptuită fără ca Fiul Său să ia trup omenesc, a îngăduit Dumnezeu și acest lucru, ca Fiul Său Cel Unul-Născut să ia trup omenesc din Sfânta Născătoare de Dumnezeu și Pururi Fecioara Maria, să se nască ca om în această lume, să pătimească, să moară și să învieze, iar odată cu Învierea Lui să înviem și noi, și să ajungem la scopul pentru care am fost creați, și anume, acela de a ne îndumnezei. Sfinții Părinți spun despre Dumnezeu, că toate cele omenești le-a făcut dumnezeiește, iar toate cele dumnezeiești le-a făcut omenește, pentru ca noi să-L avem pe El ca început al învierii noastre, ca început al mântuirii noastre”.După cuvântul de învățătură, părintele a transmis și binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

La acest praznic au participat autorităţi locale, precum şi un număr însemnat de credincioşi din stațiune, dar și din alte zone ale țării, care și-au adus sufletele în închinare față de Dumnezeu și de Maica Domnului, prin participarea la Sfânta Liturghie. În încheiere au fost binecuvântate prinoasele, iar toți credincioșii prezenți au primit anafură.

Mănăstirea cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” din stațiune Băile Herculane are în prezent 4 vieţuitoare. La propunerea Preasfinţitului Părinte Lucian, în anul 2007, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului a ridicat aşezământul la rang de mănăstire, împodobindu-se astfel salba de mănăstiri din Episcopia Caransebeşului. Între lucrările de amenajare executate recent s-a aflat şi refacerea Sfintei Mese, sfinţită de Preasfinţitul Lucian la data de 4 decembrie 2010, ocazie cu care mănăstirea a primit şi al doilea hram Sfânta Mare Muceniță Varvara. În prezent mănăstirea este administrată de părintele protosinghel Nectarie Câșlariu. (Claudiu Românu)